peniaze- euro
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nové návrhy EK na podporu používania hotovosti a rámca pre digitálne euro

Európska komisia predložila dva návrhy s cieľom zabezpečiť, aby ľudia a podniky mohli naďalej platiť eurobankovkami a euromincami a mať prístup k nim v celej eurozóne, ako aj stanoviť rámec pre možnú novú digitálnu formu eura, ktoré možno Európska centrálna banka emituje v budúcnosti ako doplnok k hotovostnému euru.

Euro je naďalej symbolom jednoty a sily Európy. V celej eurozóne a mimo nej sú ľudia a podniky už viac ako dve desaťročia zvyknutí platiť euromincami a eurobankovkami. Zatiaľ čo 60 % opýtaných ľudí by chcelo mať naďalej možnosť používať hotovosť, čoraz väčší počet ľudí platí digitálne, pričom používa karty a aplikácie vydané bankami a inými digitálnymi a finančnými spoločnosťami. Tento trend urýchlila pandémia ochorenia COVID-19.

S cieľom zohľadniť tieto trendy Komisia navrhla dva súbory opatrení, ktoré sa navzájom podporujú, aby sa zabezpečilo, že občania budú mať obe platobné možnosti – hotovostným eurom aj digitálnym eurom, ak chcú platiť peniazmi centrálnej banky:

  • Legislatívny návrh týkajúci sa postavenia eurovej hotovosti ako zákonného platidla s cieľom chrániť úlohu hotovosti, ako aj zabezpečiť, aby bola všeobecne akceptovaná ako platobný prostriedok a aby zostala ľahko prístupná pre ľudí a podniky v celej eurozóne.
  • Legislatívny návrh, ktorým sa stanovuje právny rámec pre možné digitálne euro ako doplnok k eurobankovkám a eurominciam. Týmto by sa zabezpečilo, aby ľudia a podniky mali okrem súčasných súkromných možností aj ďalšiu alternatívu, ktorá im umožní digitálne platiť všeobecne akceptovanou, lacnou, bezpečnou a odolnou formou verejných peňazí v eurozóne (doplňujúcu súkromné riešenia, ktoré existujú v súčasnosti). Zatiaľ čo dnešným návrhom by sa – po tom, ako ho prijmú Európsky parlament a Rada – stanovil právny rámec pre digitálne euro, rozhodnutie o tom, či a kedy sa emituje digitálne euro, bude v konečnom dôsledku úlohou Európskej centrálnej banky.

Opis balíka predpisov

Postavenie eurobankoviek a euromincí ako zákonného platidla

Hotovostné euro je „zákonným platidlom“ v eurozóne. Cieľom tohto návrhu je stanoviť v právnych predpisoch, čo to vlastne znamená, so zameraním na dva aspekty: akceptácia hotovosti a prístup k nej. Hoci je akceptácia hotovosti v celej eurozóne v priemere vysoká, v niektorých členských štátoch a odvetviach sa vynorili problémy. Niektorí ľudia majú problémy s prístupom k hotovosti, napríklad v dôsledku zatvorenia bankomatov a pobočiek bánk.

Cieľom návrhu je zabezpečiť pokračujúcu a rozšírenú akceptáciu hotovosti v celej eurozóne a zároveň zaistiť, aby ľudia mali dostatočný prístup k hotovosti, aby mohli v nej podľa želania platiť.

Členské štáty budú musieť zabezpečiť rozsiahlu akceptáciu platieb v hotovosti, ako aj dostatočný a účinný prístup k nej. Budú musieť monitorovať situáciu a podávať o nej správy, ako aj prijímať opatrenia na riešenie všetkých identifikovaných problémov. Komisia by mohla v prípade potreby pristúpiť k stanoveniu opatrení.

Návrhom sa zabezpečí, aby si každý v eurozóne mohol slobodne vybrať uprednostňovaný spôsob platby a mal prístup k základným hotovostným službám. Zabezpečí sa ním finančné začlenenie zraniteľných skupín, ktoré majú tendenciu viac sa spoliehať na hotovostné platby, ako sú napríklad starší ľudia.

Digitálne euro

S cieľom prispôsobiť sa rastúcej digitalizácii hospodárstva Európska centrálna banka (ECB), podobne ako mnohé iné centrálne banky na celom svete, skúma možnosť zavedenia digitálneho eura ako doplnku k hotovosti. Digitálne euro by spotrebiteľom poskytlo okrem súčasných možností aj alternatívne celoeurópske platobné riešenie. Znamená to väčší výber pre spotrebiteľov a silnejšiu medzinárodnú úlohu eura.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Digitálne euro by bolo, podobne ako v súčasnosti hotovostné euro, k dispozícii popri existujúcich vnútroštátnych a medzinárodných súkromných platobných prostriedkoch, ako sú karty alebo aplikácie. Fungovalo by ako digitálna peňaženka. Ľudia a podniky by mohli platiť digitálnym eurom kedykoľvek a kdekoľvek v eurozóne.

Je dôležité, aby digitálne euro bolo k dispozícii na platby online aj offline, t. j. platby by sa mohli uskutočňovať zo zariadenia na zariadenie bez internetového pripojenia, zo vzdialenej oblasti alebo podzemného parkoviska. Zatiaľ čo online transakcie by poskytovali tú istú úroveň ochrany osobných údajov, akú poskytujú existujúce digitálne platobné prostriedky, platby offline by zabezpečovali vysoký stupeň ochrany súkromia a údajov pre používateľov: umožňovali by používateľom, aby digitálne platili a súčasne zverejňovali menej osobných údajov, ako je tomu dnes, keď platia kartou; zverejňovali by rovnako málo osobných údajov ako pri platbe v hotovosti alebo pri vyberaní hotovosti z bankomatov. Nikto by nebol schopný vidieť, čo ľudia platia, keď používajú digitálne euro offline.

Banky a iní poskytovatelia platobných služieb v celej EÚ by digitálne euro distribuovali ľuďom a podnikom. Základné služby v digitálnom eure by sa jednotlivcom poskytovali bezplatne. Na podporu finančného začlenenia by si jednotlivci, ktorí nemajú bankový účet, mohli otvoriť a mať účet na pošte alebo v inom verejnom subjekte, ako je napríklad miestny orgán. Bolo by tiež jednoduché používať ho, a to aj pre osoby so zdravotným postihnutím.

Obchodníci v celej eurozóne by boli povinní prijímať digitálne euro, s výnimkou veľmi malých obchodníkov, ktorí sa rozhodnú neprijímať digitálne platby (keďže náklady na zriadenie novej infraštruktúry na prijímanie platieb v digitálnom eure by boli neprimerané).

Digitálne euro by mohlo byť aj pevným základom pre ďalšie inovácie, ktoré by bankám napríklad umožnili poskytovať svojim klientom inovatívne riešenia.

Široká dostupnosť a používanie digitálnej formy peňazí centrálnych bánk by boli dôležité aj pre menovú suverenitu EÚ – najmä ak iné centrálne banky na celom svete začnú vyvíjať digitálne meny. Je to dôležité aj v kontexte rozvíjajúceho sa trhu s kryptomenami.

Dnešným návrhom sa stanovuje právny rámec a základné prvky digitálneho eura, čím by sa Európskej centrálnej banke umožnilo – po tom, ako návrh prijmú Európsky parlament a Rada – prípadne zaviesť všeobecne použiteľné a dostupné digitálne euro. ECB rozhodne, či a kedy emituje digitálne euro. Tento projekt si bude vyžadovať ďalšiu významnú technickú prácu zo strany ECB.

Súvislosti

Európska komisia v posledných rokoch úzko spolupracovala s Európskou centrálnou bankou na spoločnom preskúmaní širokej škály politických, právnych a technických otázok týkajúcich sa digitálneho eura na technickej úrovni.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurosystém prechádza do ďalšej fázy projektu digitálneho eura

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) sa aktuálne rozhodla prejsť do ďalšej, prípravnej fázy projektu …

Consent choices