Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: V boji proti násiliu páchanom na ženách chýba spoločný európsky postup

Plénum Európskeho parlamentu sa dnes zaoberalo návrhom správy, ktorá požaduje prísnejšie pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách. Ich súčasťou by mali byť prísnejšie tresty pre páchateľov, presné vymedzenie definície znásilnenia, obmedzenie obťažovania na internete, ale aj podpora prevencie a starostlivosti.

Z hľadiska legislatívy je v prvom rade efektívne zaistiť dôsledné dodržiavanie a vynucovanie tej existujúcej. Všetky navrhované zmeny by následne mali vychádzať z príkladov dobrej praxe v jednotlivých členských krajinách,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Jedným z problémov je doposiaľ len minimálna miera harmonizácie v tejto oblasti v rámci Európskej únie.

Chýba spoločný európsky postup, čo výrazne obmedzuje možnosti ako účinne bojovať proti tomuto zlu,“ zdôraznila europoslankyňa. Aj to je dôsledkom úmyselného konania niektorých politikov, ktorí nám v tejto súvislosti opakovane zákerne podsúvajú mnohé klamlivé naratívy rodovej ideológie.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

V praktickej rovine potrebujeme napríklad zlepšiť poskytovanie fungujúcej podpory obetiam násilia, vrátane dostupnosti krízových liniek a online služieb, finančnej pomoci, krízového bývania, kampaní na zvyšovanie povedomia v tejto oblasti, či vzdelávanie pracovníkov, ktorí sa pomoci obetiam takéhoto násilia venujú,“ uzavrela Monika Beňová. Po tom ako svoju pozíciu prijme Európsky parlament by sa okamžite mali začať rokovania s Radou o konečnej podobe znenia právnych predpisov.

O mam

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices