Minister Miroslav Wlachovský a ukrajinský prezident Vladymyr Zelenskyj. PHOTO: FB MW

M. Wlachovský: Je dôležité poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záväzky, ktoré jej umožnia dlhodobo sa brániť

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa 20. júla 2023 v Bruseli zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania ministeriek a ministrov zahraničných vecí členských štátov Únie boli pokračovanie agresie Ruska proti Ukrajine a vzťahy EÚ s Tureckom. Súčasťou programu bola aj neformálna diskusia s ministrom zahraničných vecí USA Anthonym Blinkenom.

V nadväznosti na júnové zasadnutie Európskej rady ministerky a ministri potvrdili pokračovanie a posilnenie jednoznačnej podpory Ukrajine. „Diskutovali sme o udržateľnosti všestrannej podpory Ukrajine, vrátane budúcich bezpečnostných záväzkov vo vojenskej i nevojenskej oblasti. Je mimoriadne dôležité, aby EÚ spolu s partnermi poskytla Ukrajine také bezpečnostné záväzky, ktoré jej umožnia brániť sa dlhodobo a úspešne odolávať prípadným budúcim pokusom o destabilizáciu. Toto je rozhodne aj v záujme Slovenska,“ uviedol minister M. Wlachovský s tým, že vďaka pomoci môžu ukrajinské ozbrojené sily viesť súčasnú protiofenzívu.

Diskusii k Turecku dominoval vývoj v krajine po nedávnych prezidentských a parlamentných voľbách, ako aj nové nastavenie vzájomnej spolupráce. Minister Wlachovský uviedol, že do agendy vzťahov EÚ a Turecka je potrebné prinavrátiť konštruktívny tón, pričom Únia má záujem o spoluprácu v oblastiach ako energetická diverzifikácia, životné prostredie, bezpečnosť či migrácia.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Videokonferencia so šéfom americkej diplomacie A. Blinkenom, ktorá bola už po štvrtý raz súčasťou rokovania Rady pre zahraničné veci v Bruseli, zas potvrdila dôležitosť pevného transatlantického spojenectva založeného na hodnotách a spolupráce pri riešení aktuálnych globálnych tém.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices