europska centralna banka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ekonomika eurozóny v 1. štvrťroku stagnovala namiesto poklesu, vyhla sa recesii

Ekonomika eurozóny v 1. štvrťroku 2023 stagnovala namiesto poklesu o 0,1 %. To znamená, že menový blok sa v zime vyhol technickej recesii. Ukázali to vo štvrtok revidované údaje európskeho štatistického úradu Eurostat. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Za tzv. technickú recesiu sa považuje medzikvartálny pokles výkonu ekonomiky v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch. V posledných troch mesiacoch 2022 sa pritom hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny znížil o 0,1 %. K revízii údajov za 1. štvrťrok smerom nahor prispel najmä zahraničný dopyt, pričom export po aktualizácii v prvých troch mesiacoch roka vzrástol o 0,2 %, zatiaľ čo pôvodné odhady signalizovali jeho pokles o 0,1 % po znížení o 0,3 % vo 4. štvrťroku 2022.

Zároveň, dovoz sa v 1. štvrťroku 2023 znížil o -1,2 % (o -1,5 % vo 4. štvrťroku) tak, ako naznačili predchádzajúce výsledky. Tvorba hrubého fixného kapitálu sa v 1. kvartáli zastavila a v súlade s pôvodnými odhadmi vzrástla o 0,6 % po poklese o -0,6 % v predchádzajúcom štvrťroku. Na druhej strane, výdavky domácností v sledovanom období klesli o -0,3 % (o -1 % vo 4. štvrťroku 2022) a verejné výdavky sa znížili o -1,6 % (po náraste o 0,6 % v posledných troch mesiacoch 2022). Tieto údaje zostali tiež nezmenené od predchádzajúcich správ.

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej EÚ v apríli mierne klesla

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) sa v apríli 2024 mierne zhoršila. …

Consent choices