peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

ECB zvýšila úrokové sadzby, kľúčovú posunula na 4,25 %

Európska centrálna banka (ECB) v rámci boja proti vysokej inflácii opäť zvýšila úrokové sadzby, už deviatykrát po sebe. Rada guvernérov ECB vo štvrtok rozhodla o zvýšení sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu. Kľúčová úroková sadzba, za ktorú môžu komerčné banky získať od ECB nové peniaze, sa tak posunula na 4,25 %. Naposledy bola takto vysoko na začiatku globálnej finančnej krízy v októbri 2008. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, DPA a Reuters.

Po rokoch nulových a záporných úrokových sadzieb ich začala ECB v júli 2022 zvyšovať najrýchlejším tempom vo svojej histórii. Svoj boj proti inflácii zintenzívnil aj Federálny rezervný systém (Fed) v USA, ktorý v stredu (26. 7.) zvýšil svoju hlavnú úrokovú sadzbu na najvyššiu úroveň za posledných 22 rokov. Kľúčový úrok sa teraz pohybuje v pásme 5,25 až 5,5 %.

Vyššie úrokové sadzby zdražujú úvery, čo môže utlmiť dopyt a tým pôsobiť proti rastu cien. V júni sa inflácia v eurozóne oslabila. Podľa štatistického úradu EÚ Eurostat boli spotrebiteľské ceny v spoločenstve 20 krajín platiacich eurom o 5,5 % vyššie ako v rovnakom mesiaci minulého roka. To je výrazne viac ako strednodobá cieľová hodnota na úrovni dvoch percent, ktorú považuje ECB za optimálnu pre udržanie cenovej stability v strednodobom horizonte. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa kolísavé ceny energií a potravín, navyše v júni vzrástla na 5,5 % z májových 5,3 %.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices