Logo Microsoft Teams. PHOTO: microsoft.com

EÚ začala vyšetrovať Microsoft pre spojenie aplikácie Teams s produktom Office

Európska únia (EÚ) vo štvrtok oznámila, že začala formálne protimonopolné vyšetrovanie spoločnosti Microsoft v súvislosti s prepojením jej chatovacej a video aplikácie Teams s produktom Office, čo jej dáva nespravodlivú výhodu oproti konkurentom. Americkému softvérovému gigantovi tak hrozí vysoká pokuta. TASR o tom informuje na základe správ AP a Reuters.

EÚ udelila v predchádzajúcom desaťročí americkému technologickému gigantovi pokuty vo výške 2,2 miliardy eur za praktiky, ktoré porušujú pravidlá hospodárskej súťaže, vrátane viazania alebo spájania dvoch alebo viacerých produktov dohromady.
Odvtedy sa Microsoft snaží o zmierlivejší prístup s Európskou komisiou.

Vyšetrovanie nasleduje po sťažnosti, ktorú podala v roku 2020 spoločnosť Slack Technologies, výrobca populárneho softvéru na odosielanie správ na pracovisku, pričom návrh Microsoftu na nápravu nevyriešil obavy Európskej komisie. Komisia sa obáva, že Microsoft môže zneužívať a brániť svoju trhovú pozíciu tým, že obmedzuje hospodársku súťaž na európskom trhu produktov na komunikáciu a spoluprácu. „Nástroje na vzdialenú komunikáciu a spoluprácu, ako sú Teams, sa stali nenahraditeľnými pre mnohé podniky v Európe. Musíme preto zabezpečiť, aby trhy s týmito produktmi zostali konkurencieschopné a spoločnosti si mohli slobodne vybrať produkty, ktoré najlepšie zodpovedajú ich potrebám,“ povedala šéfka protimonopolného úradu EÚ Margrethe Vestagerová vo vyhlásení.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Hovorca Microsoftu v reakcii uviedol, že americký gigant bude pokračovať v spolupráci s Komisiou a je odhodlaný hľadať riešenia, ktoré zmiernia obavy Komisie. Podľa Reuters protimonopolný dozorný orgán EÚ bol pripravený začať vyšetrovanie po tom, ako Microsoft odmietol ponúknuť väčšie zníženie cien svojho produktu Office bez Teams.

Európska komisia dúfa, že cenový rozdiel medzi Office vrátane Teams a Office bez tejto aplikácie zabezpečí rovnaké podmienky pre konkurenciu a poskytne spotrebiteľom väčší výber, povedali pre Reuters zdroje oboznámené s touto záležitosťou. Nemecký konkurent alfaview podal minulý týždeň podobnú sťažnosť ako Slack exekutíve EÚ.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Čína vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskej komisie (EK), ktorá začala vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. …

Consent choices