Maloobchodné tržby v eurozóne v júni nečakane klesli

Po májovom raste zaznamenali maloobchodné tržby v eurozóne v júni nečakaný pokles, ktorý bol výraznejší, než sa čakalo. Poukázali na to predbežné údaje štatistického úradu Eurostat.

Tržby v maloobchode eurozóny upravené o sezónne vplyvy klesli v júni v medzimesačnom porovnaní o 0,3 %, zatiaľ čo v máji zaznamenali rast o 0,6 %. Analytici pritom počítali iba so spomalením tempa rastu na 0,2 %. V celej Európskej únii klesli tržby o 0,2 %, zatiaľ čo v máji sa o 0,3 % zvýšili. Pod pokles sa podpísali ako tržby z predaja potravín, tak aj nepotravinového tovaru. V prípade potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov klesli maloobchodné tržby v eurozóne v júni medzimesačne o 0,3 %. Tržby z predaja nepotravinových produktov zaznamenali pokles o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v eurozóne upravené o kalendárne vplyvy klesli o 1,4 %. Tempo poklesu sa tak spomalilo, keď v máji medziročný pokles tržieb dosiahol 2,4 %. V tomto prípade je výsledok lepší, než očakávali analytici, ktorí počítali s poklesom o 1,7 %. V širšej EÚ dosiahol pokles maloobchodných tržieb 1,6 %.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Z jednotlivých štátov Európskej únie sa najvýraznejšie znížili maloobchodné tržby medzimesačne v Slovinsku (-2,6 %), Rumunsku (-1,9 %) a Portugalsku (-1,6 %). Najvýraznejšie sa zvýšili v Luxembursku (2,6 %), Holandsku (1,5 %) a Belgicku, kde rast dosiahol 1,2 %. Na Slovensku vzrástli o 0,6 %. V medziročnom porovnaní najvýraznejšie klesli tržby v maloobchode v Slovinsku (-15,7 %), ďalej v Estónsku (-8,7 %) a Maďarsku (-8,3 %). Najvýraznejší rast evidovali Luxembursko (16,3 %), Španielsko (7,5 %) a Cyprus, kde maloobchodné tržby vzrástli o 6,5 %. V prípade Slovenska klesli o 5,3 %.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

obchod

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári 2024 v medzimesačnom …

Consent choices