Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: FB PP.

Peter Pollák o rómskom holokauste: Zhubná ideológia nacizmu a fašizmu spôsobila milióny obetí

Pripomínanie rómskeho holokaustu a udalostí z obdobia druhej svetovej vojny je dôležité práve pre mladú generáciu. Skonštatoval to splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero po pietnej spomienke v Múzeu SNP v Banskej Bystrici pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu.

„Pripomínanie si udalostí, keď človek voči človeku bol veľmi krutý, je veľmi dôležité práve pre mladú generáciu. Aby tí, ktorí majú malú možnosť sa dostať k udalostiam páchania zločinov človeka voči človeku, aby mladí ľudia boli tými, ktorí si to mohli osvojiť,“ uviedol Hero. Na pietnej pripomienke v Múzeu SNP sa zúčastnili desiatky hostí, a to zástupcovia vlády SR, zahraničných diplomatických misií, štátnej správy a samospráv. Pozvaní boli aj predstavitelia rómskej komunity či neziskového sektora.

„Zhubná ideológia nacizmu a fašizmu spôsobila milióny obetí, medzi ktorými boli aj státisíce Rómov v Európe. Aj Rómovia vykúpili dnešný mier. Avšak treba mať na pamäti, že ak si nebudeme pripomínať tieto zverstvá, to, čo prežili naši predkovia, môžeme prežiť aj my,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák.

Pripomenul, že na Slovensku aj v súčasnosti žije veľké množstvo rómskych detí v katastrofálnych podmienkach v lokalitách bez vodovodu či kanalizácie. Poukázal aj na slabé čerpanie európskych zdrojov na riešenie tohto problému. Ministerka kultúry SR Silvia Hroncová pripomenula, že o rómskom holokauste sa na Slovensku začalo hovoriť až po roku 1989 a tieto udalosti je dôležité si naďalej pripomínať. „Je dôležité hovoriť o tom, čo môže spôsobiť extrémizmus a diskriminácia. Keď je spoločnosť lojálna, keď rešpektuje všetky komunity, tým pádom môže byť spoločnosť vyspelá,“ uviedla Hroncová.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

Pamätný deň rómskeho holokaustu sa na Slovenku pripomína 2. augusta od roku 2005. Ide o spomienku na takmer 3000 rómskych mužov, žien a detí, ktorí zomreli v noci z 2. na 3. augusta 1944 v najväčšom nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau. Počas druhej svetovej vojny zomrelo približne 500.000 Rómov prenasledovaných na etnickom princípe a vystavených rasovo motivovanému násiliu. V tom čase to znamenalo najmenej štvrtinu celkovej rómskej populácie v Európe.

(TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices