Josep Borrell Fontelles, šéf únijnej diplomacie. PHOTO: European Union 2023.

Borrell a Blinken odsúdili zavraždenie prezidentského kandidáta v Ekvádore

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdili zavraždenie ekvádorského prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia a žiadajú vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom. TASR o tom informuje na základe oficiálneho vyhlásenia EÚ a Blinkenovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

„Tento tragický násilný čin je tiež útokom proti inštitúciám a demokracii v Ekvádore,“ uviedol vo štvrtok Borrell. EÚ vo vyhlásení potvrdila odhodlanie podporovať demokraciu v tejto juhoamerickej krajine a pomôcť v úsilí zabezpečiť pokojné demokratické voľby. Tiež vyjadrila sústrasť ekvádorskej vláde i rodine zavraždeného kandidáta. „Páchatelia a organizátori tohto ohavného trestného činu musia byť postavení pred spravodlivosť,“ uviedol Borrell.

„Rázne odsudzujeme zavraždenie ekvádorského prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia a vyjadrujeme sústrasť jeho rodine a obyvateľom Ekvádora,“ napísal na sociálnej sieti Blinken. Tiež vyjadril odhodlanie USA podporovať ekvádorské úrady v úsilí vyvodiť voči páchateľom zodpovednosť.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Villavicencia zastrelili v noci na štvrtok, keď počas predvolebnej kampane v ekvádorskom hlavnom meste Quito nastupoval do auta. Päťdesiatdeväťročný novinár bol jedným z ôsmich kandidátov vo voľbách, ktoré sa majú konať 20. augusta. Misia expertov EÚ je v súčasnosti v Ekvádore a volebný proces pozorne sleduje.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices