European Central Bank. PHOTO: © European Union 2023

Ekonómovia odhadujú, že ECB v septembri zvyšovanie úrokových sadzieb preruší

Európska centrálna banka (ECB) preruší v septembri svoj cyklus zvyšovania úrokových sadzieb, predpokladá tesná väčšina agentúrou Reuters oslovených analytikov. Na druhej strane, inflácia je stále dosť vysoká, takže nevylučujú, že do konca roka ECB ešte úrokové sadzby zvýši.

ECB zvýšila od júla 2022 úrokové sadzby deväťkrát po sebe. Naposledy tak urobila koncom júla, keď ich posunula nahor o 25 bázických bodov. Kľúčovú úrokovú sadzbu zvýšila na 4,25 % a depozitnú na rekordných 3,75 %. Šéfka ECB Christine Lagardová však naznačila, že banka by si mohla dať na ďalšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 14. septembra, pauzu. Na druhej strane dodala, že kľúčové budú ďalšie údaje z ekonomiky.

Z oslovených 70 ekonómov sa 37, teda 53 %, vyjadrilo, že na septembrovej schôdzke ponechá ECB úrokové sadzby bez zmeny. To je vyššie percento než pred mesiacom, keď tento názor malo 47 % z celkovo oslovených ekonómov. Zároveň však očakávajú, že banka so sprísňovaním menovej politiky neskončila a do konca tohto roka ešte úrokové sadzby zdvihne, pričom depozitnú sadzbu posunie na 4 %.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov začiatkom júna

Najnovšie údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových …

Consent choices