vojak
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Hliadka EÚ sa ocitla pod paľbou azerbajdžanskej armády, tvrdí Arménsko

Arménsko v utorok obvinilo azerbajdžanskú armádu zo spustenia paľby na hliadku EÚ, ktorá monitoruje situáciu na arménsko-azerbajdžanských hraniciach. Azerbajdžan to poprel. Misia EÚ v Arménsku (EUMA) uviedla, že jej členovia pri incidente neutrpeli zranenia. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

„Jednotky azerbajdžanských ozbrojených síl spustili paľbu z ľahkých zbraní na pozorovateľov EÚ hliadkujúcich pri arménskej obci Verin Šorža a ich vozidlo,“ napísalo arménske ministerstvo obrany vo vyhlásení. Dodalo, že k incidentu došlo o 12.20 h miestneho času (10.20 h SELČ) asi štyri kilometre od hraníc Arménska s Azerbajdžanom. Azerbajdžan reagoval, že ide o dezinformáciu a tvrdí, že o prítomnosti hliadok je vopred informovaný. Misia EÚ v Arménsku následne potvrdila, že jedna z jej hliadok bola svedkom streľby. „Nikto z členov (misie) EUMA neutrpel zranenia,“ priblížila v príspevku na sociálnej sieti.

Európska únia spustila monitorovaciu misiu EUMA tento rok s cieľom pozorovať bezpečnostnú situáciu na arménskej strane hraníc. Jerevan a Baku sa už celé desaťročia sporia o Náhorný Karabach. Územie leží v horskom regióne Azerbajdžanu, ale obývajú ho predovšetkým etnickí Arméni. Obe krajiny viedli v uplynulých desaťročiach dve vojny o tento región. Úlohu sprostredkovateľa medzi bývalými sovietskymi republikami tradične zohrávalo Rusko, ktoré je však v súčasnosti zaneprázdnené vojnou na Ukrajine. Jeho úlohu sa tak snažia prevziať Spojené štáty i EÚ. Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom v uplynulých dňoch prudko eskalovalo, keďže sa obe krajiny navzájom obviňujú z cezhraničnej streľby a porušovania dohôd.

Viac..  Bezpečnosť na cestách: Europarlament chce nájsť páchateľov priestupkov v zahraničí

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Európska únia prisľúbila Arménsku finančnú podporu vo výške 270 miliónov eur. Pokračujúcu podporu krajine a …

Consent choices