migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Lotyšsko pre rastúci prílev migrantov posilní ochranu hraníc s Bieloruskom

Lotyšský minister obrany nariadil v utorok armáde, aby pomáhala pri strážení hraníc s Bieloruskom, pretože Lotyšsko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 96 nelegálnych pokusov o ich prekročenia. TASR o tom informuje podľa správa agentúry Reuters.

Okrem toho boli z dovoleniek povolaní príslušníci pohraničnej stráže, aby sa zvýšilo hliadkovanie na hraniciach. Lotyšsko má „informácie o možnom náraste hybridných hrozieb,“ uviedla pohraničná stráž vo vyhlásení. Dodáva, že bieloruské úrady sú stále viac zapojené do organizovania prílevu ilegálnych migrantov.

V Lotyšsku, Litve a Poľsku, členských krajinách Európskej únie, ktoré hraničia s Bieloruskom, rastú obavy zo zvyšujúceho sa počtu pokusov o prekročenie hraníc. V júli totiž do Bieloruska na pozvanie tamojšieho prezidenta Alexandra Lukašenka dorazili žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny. Lukašenko podľa agentúry Reuters niekoľkokrát uviedol, že kontroluje vagnerovcov, ktorí chcú zaútočiť na Poľsko.

Aj Varšava v uplynulých mesiacoch zaznamenala zvýšený počet migrantov pochádzajúcich predovšetkým z Afriky a Blízkeho východu, ktorí sa snažia prekročiť poľské hranice. Poľsko preto plánuje k bieloruským hraniciam vyslať ďalších 10.000 vojakov na podporu pohraničníkov, uviedol v utorok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. V roku 2021 Lotyšsko, Poľsko a Litva čelili migračnej kríze, keď sa k nim z Bieloruska snažili ilegálne dostať tisíce ľudí pochádzajúcich zväčša z Blízkeho východu, pripomína Reuters.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices