komar
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európske komáre piskľavé si vyvinuli odolnosť na insekticídy

Komáre, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v Európe si vyvinuli silnú odolnosť voči insekticídom. Na novú štúdiu Inštitútu tropickej medicíny v Antverpách (ITG) upozornila v pondelok agentúra Belga, informuje spravodajca TASR.

Štúdia ITG upozorňuje, že odolnosť vyvinutá u druhu komár piskľavý (Culex pipiens), nie je bez následkov pre širokú verejnosť, pretože bude brániť napríklad v boji proti šíreniu západonílskej horúčky. Niekoľko krajín v regióne Stredozemného mora už zaznamenalo takéto prípady rezistencie komárov, ale ITG si to overil vlastným výskumom. Ten potvrdil odolnosť komára piskľavého voči rôznym bežným insekticídom, ako je permetrín, deltametrín, malatión, bendiokarb a dokonca aj DDT.

Komáre skúmané v laboratóriách ITG boli vystavené týmto insekticídom na 24 hodín a menej ako 90 percent z nich po tomto čase uhynulo, čo vedcom umožňuje hovoriť o rezistencii. Toto zistenie je zlou správou pre verejnosť, pretože poštípanie komárom môže preniesť na človeka niekoľko chorôb. „V snahe čeliť rizikám infikovania, najmä šíreniu západonílskej horúčky, je častou reakciou postrek insekticídmi. Ale s nadobudnutou rezistenciou už tento spôsob kontroly nebude alternatívou a ľudia budú zraniteľnejší,“ uvádza sa v správe ITG. Vedci teraz využívajú biodiverzitu a umelú inteligenciu na vývoj nových ekologických nástrojov na boj proti chorobám prenášaným komármi.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Prípadov západonílskej horúčky v posledných rokoch v Európe pribúda. Vírus postihuje najmä vtáky a kone, ale bolo hlásených aj niekoľko prípadov u ľudí. U malej časti infikovaných sa objavia príznaky podobné chrípke, ktoré v zriedkavých prípadoch môžu viesť až k smrti.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Bezpečnostná únia: Program boja proti terorizmu a silnejší Europol zvýšia odolnosť EÚ

Komisia predstavila nový program boja proti terorizmu, vďaka ktorému EÚ zintenzívni boj proti terorizmu a …

Consent choices