Požiar v Grécku. PHOTO: MV SR

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc Grécku, aby spoločne čelili najväčším lesným požiarom v priestore Únie. O utorňajšej správe Európskej komisie (EK) informuje spravodajca TASR.

Okrem pomoci z rezerv rescEU po gréckej aktivácii mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany, prispelo šesť európskych krajín priamo svojimi pozemnými požiarnickymi jednotkami na hasenie lesných požiarov. Podľa údajov EK v gréckom regióne Alexandrupolis doteraz zhorelo viac ako 81.000 hektárov lesa. Ide o najväčší lesný požiar na území EÚ od roku 2000, keď Európsky informačný systém o lesných požiaroch (EFFIS) začal zaznamenávať údaje tohto druhu.

Grécko bolo nútené aktivovať mechanizmus civilnej ochrany už po druhýkrát v priebehu tohto leta, po júlovom termíne k tomu pristúpilo aj 20. augusta. EÚ následne nasadila 11 hasičských lietadiel z rezerv rescEU umiestnených v Chorvátsku, Cypre, Francúzsku, Nemecku, Španielsku a Švédsku, jeden vrtuľník Blackhawk z Česka, 407 hasičov a 62 vozidiel z Bulharska, Cypru, Česka, Francúzska, Rumunska, Srbska a Slovenska. V júli EÚ koordinovala nasadenie deviatich hasičských lietadiel, 510 hasičov a 117 vozidiel pri hasení lesných požiarov v Grécku.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v správe pre médiá uviedol, že prebieha najväčšia letecká protipožiarna operácia EÚ, ktorá potvrdzuje jej záväzok k rýchlemu a účinnému kolektívnemu zásahu v čase krízy. „Budeme aj naďalej neúnavne pracovať na ochrane životov, majetku a životného prostredia. Jednota a spolupráca EÚ sú našou najsilnejšou devízou pri prekonávaní takýchto výziev,“ opísal situáciu komisár. EÚ pomáha gréckym úradom aj prostredníctvom satelitného mapovania systému Copernicus – doteraz poskytlo 20 máp postihnutých oblastí, ktoré pomáhajú hasičom zasahovať v najviac postihnutých oblastiach.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices