Pšenica, obilie. PHOTO: ©European Union 2017

SR navrhne na stretnutí agroministrov EÚ rokovanie o ukrajinskom obilí

Slovensko navrhne na najbližšom stretnutí agroministrov EÚ rokovanie o ukrajinskom obilí. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na štvrtkovú výzvu hnutia Sme rodina.

„Na najbližšej neformálnej rade ministrov Agrifish (4. 9.) SR otvorí v rámci bodu rôzne túto tému. Následne bude minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš informovať vládu SR o aktuálnom postoji Európskej komisie (EK) k riešeniu tejto problematiky a navrhne ďalšie kroky,“ spresnil agrorezort.

Nateraz však podľa MPRV platia informácie z posledného rokovania rady Agrifish z konca júla. Na ňom EK informovala, že rozhodnutie o predĺžení, resp. nepredĺžení výnimočných opatrení – zákaz dovozu štyroch vybraných komodít, sa prijme až po žatve v piatich prihraničných krajinách, keď budú k dispozícii dáta potrebné na finálne rozhodnutie. „Konkrétny termín nebol špecifikovaný,“ dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Hnutie Sme rodina vyzvalo vo štvrtok MPRV a vládu SR, aby sa postavili za slovenských poľnohospodárov a podporili zákaz dovozu ukrajinského obilia, nie však zákaz tranzitu. „Žiadame ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša, aby v pondelok 4. septembra navrhol (na stretnutí agroministrov EÚ v Španielsku, pozn. TASR) rozšíriť body rokovania o bod ´obilie´. Žiadame zároveň premiéra Ľudovíta Ódora, aby v rámci Európskej rady podporil našich poľnohospodárov a trval na tom, aby zákaz dovozu ukrajinského obilia pokračoval minimálne do konca tohto roku. Inak nám hrozia nepokoje na slovenskom vidieku,“ podčiarkol šéf parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices