Registrácia, migranti, azyl. PHOTO: © European Union 2015

Počet žiadostí o azyl v EÚ v prvom polroku vzrástol o 28 percent

Počet žiadostí o azyl v krajinách Európskej únie v prvej polovici tohto roka stúpol o 28 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlani. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry AFP.

Údaje Európskeho podporného úradu pre otázky azylu (EUAA) ukazujú, že od januára do konca júna tohto roka zaznamenalo 27 členských krajín EÚ spolu s Nórskom a Švajčiarskom 519.000 žiadostí o azyl. Takmer štvrtinu doteraz prijatých žiadostí o azyl v EÚ podali Sýrčania a Afganci. Ďalšie početné skupiny migrantov pochádzali z Venezuely, Turecka, Kolumbie, Bangladéša a Pakistanu.

Do štatistiky sa nezarátavajú približne štyri milióny vojnových utečencov z Ukrajiny. Na nich sa vzťahuje osobitý ochranný režim a po registrácii im je ihneď udelený štatút ochrany. Najviac osôb požiadalo o azyl v prvej polovici roka v Nemecku, Španielsku a vo Francúzsku. Štatút utečenca alebo iná formu ochrany boli poskytnuté v 41 percentách prípadov. EUAA tiež dodala, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi stúpol počet Rusov a Iráncov, ktorým bola v Európe poskytnutá právna ochrana.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices