Zemetrasenie v Maroku. PHOTO: TASR/AP

Ch. Michel: EÚ je pripravená podporiť Maroko zasiahnuté zemetrasením

Európska únia je pripravená podporiť Maroko v týchto ťažkých chvíľach, uviedol v sobotu predseda Európskej rady Charles Michel v reakcii na silné zemetrasenie, ktoré túto severoafrickú krajinu zasiahlo. Sústrasť s pozostalými vyjadrila i predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. TASR správu prevzala z agentúry DPA a vyjadrení predstaviteľov EÚ na sociálnej sieti.

„Vo svojich myšlienkach som so všetkými osobami postihnutými touto tragédiou i so záchranármi, ktorí sa zúčastňujú na pátracích operáciách,“ napísal Michel na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Správy o zemetrasení označil za desivé. Von der Leyenová na sociálnej sieti X vo francúzštine uviedla, že je tiež vo svojich myšlienkach s rodinami obetí a zraneným želá rýchle uzdravenie. Takisto ocenila prácu záchranárov.

Maroko v noci na sobotu zasiahlo zemetrasenie so silou 6,8, pričom bolo najsilnejšie za ostatných 100 rokov. Počet potvrdených obetí sa postupne zvýšil na 2122 mŕtvych. Marocké ministerstvo vnútra v nedeľu popoludní tiež oznámilo, že zranenia utrpelo ďalších najmenej 2421 ľudí, 1404 z nich kritické. Záchranné tímy naďalej pátrajú v zasiahnutých oblastiach po ľuďoch, ktorí prežili, v odľahlých horských regiónoch však postupujú s ťažkosťami.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices