Vlajka EÚ a Číny. PHOTO: © European Union 2010

EÚ a Čína obnovia pravidelné výmeny informácií o makroekonomických otázkach

Čína a Európska únia (EÚ) obnovia pravidelné výmeny informácií o makroekonomických otázkach. Uviedol to v pondelok eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis po rokovaniach v Pekingu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

„Dohodli sme sa na obnovení pravidelnej výmeny s cieľom prediskutovať makroekonomické otázky,“ povedal Dombrovskis na spoločnej tlačovej konferencii s čínskym vicepremiérom Che Li-fengom. „Ekonomická výkonnosť Číny je rozhodujúca aj pre širšiu globálnu ekonomiku,“ pripomenul eurokomisár. Čínsky vicepremiér však využil tlačovú konferenciu aj na to, aby opäť vyjadril „silnú nespokojnosť“ s rozhodnutím EÚ vyšetrovať dotácie Pekingu na elektrické vozidlá (EV). „Čína opäť vyjadruje svoje veľké obavy a silnú nespokojnosť s plánom EÚ začať antisubvenčné vyšetrovanie čínskych elektrických vozidiel,“ povedal Che Li-feng.

Eurokomisár pre obchod zase predtým v prejave na univerzite v Pekingu poukázal na nejasné pravidlá a politizáciu obchodu v Číne. Pripomenul, že európske spoločnosti tak majú problém pochopiť svoje záväzky, čo vyvoláva pochybnosti o ich budúcnosti v ázijskej krajine. A zároveň fakt, že Čína neodsúdila ruskú vojnu na Ukrajine predstavuje „reputačné riziko“ pre druhú najväčšiu svetovú ekonomiku.

Dombrovskisa zdôraznil, že transparentnosť a otvorenosť sú „z dlhodobého hľadiska víťaznou stratégiou“. Poukázal na to v čase, keď obchodné napätie medzi európskym blokom a Čínou narastá. „Čína prechádza náročným transformáciou z ekonomiky založenej na investíciách na ekonomiku so širokým základom, preto musí zostať otvorená,“ vyhlásil.

Viac..  P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Dombrovskisova štvordňová cesta nasleduje po správe Obchodnej komory EÚ, podľa ktorej je dôvera európskych podnikateľov pôsobiacich v ázijskej krajine najnižšia za celé roky. Prispelo k tomu aj rozhodnutie Bruselu začať vyšetrovať čínske dotácie na výrobu elektromobilov. Mohlo by totiž viesť k tomu, že sa Brusel pokúsi chrániť európskych výrobcov zavedením represívnych ciel na vozidlá, o ktorých sa domnieva, že sa nespravodlivo predávajú za nižšiu cenu. „Dúfame, že zo strany EÚ sa bude tento problém riešiť opatrne a bude naďalej udržiavať voľný a otvorený trh,“ dodal Che Li-feng.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices