Parlament, hlasovanie. PHOTO © European Union 2018 - Source : EP

Týždeň v EP: Izrael, strategické technológie, Euro 7, zodpovednosť za výrobky a Sacharovova cena

Europoslanci budú tento týždeň hlasovať o podpore európskych projektov v oblasti rozvoja kritických technológií, novej emisnej norme Euro 7 a novele smernice o zodpovednosti za výrobky.

Zaoberať sa budú aj teroristickým útokom militantov z Hamasu na Izrael a jeho dôsledkami na širší región Blízkeho východu. Zákonodarcovia tiež tento týždeň rozhodnú, ktorí traja finalisti sa dostanú do užšieho výberu tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Kancelária Európskeho parlamentu v Bratislave zároveň odovzdá Cenu európskeho občana jej laureátom zo Slovenska. Poslanecké kluby sa počas týždňa budú venovať aj príprave druhého októbrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, ktoré sa uskutoční v dňoch 16. – 19. októbra.

Dôsledky teroristického útoku na Izrael pre región Blízkeho východu

Poslanci z Výboru EP pre zahraničné veci  (AFET) budú v utorok so zástupcami Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS) a Európskej komisie diskutovať o sobotňajšom prekvapivom útoku militantov z teroristickej organizácie Hamas na Izrael. V rozprave sa zamerajú aj na dôsledky tohto teroristického útoku na stabilitu širšieho regiónu Blízkeho východu.

Platforma strategických technológií pre Európu

Výbory EP pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) a pre rozpočet (BUDG) budú v pondelok hlasovať o zriadený platformy strategických technológií pre Európu, ktorá by mala v rámci EÚ podporovať projekty zamerané na vývoj kritických a vznikajúcich strategických technológií – napríklad v oblastiach umelej inteligencie, robotiky, obnoviteľnej energie či zdravotníctva. Nová platforma by na základe návrhu mala prispieť k mobilizácii nových investícií v objeme až 160 miliárd eur. V rámci revízie dlhodobého rozpočtu EÚ poslanci navrhujú vyčleniť na platformu ďalšie tri miliardy eur.

Emisie automobilov: Hlasovanie o novej norme Euro 7

Výbor EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) bude vo štvrtok hlasovať o svojej pozícii k návrhu nariadenia o typovom schvaľovaní motorových vozidiel a motorov, pokiaľ ide o ich emisie a životnosť batérií, ktorým sa stanoví takzvaná emisná norma Euro 7. Cieľom návrhu je znížiť objem znečisťujúcich emisií z cestnej dopravy a zlepšiť tak kvalitu ovzdušia, a to najmä v mestských oblastiach.

Zodpovednosť za výrobky v digitálnom veku

Poslanci z výborov EP pre právne veci a (JURI) a vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) budú v pondelok spoločne hlasovať o návrhu na novelizáciu takmer štyridsaťročnej smernice o zodpovednosti za výrobky. Cieľom novely je prispôsobiť systém EÚ v oblasti zodpovednosti za výrobky digitálnemu veku a účinnejšie chrániť spotrebiteľov. Nové pravidlá by sa po prvýkrát mali týkať aj softvéru a umelej inteligencie a spotrebiteľov by mali chrániť aj pred psychologickou ujmou či poškodením dát v dôsledku chybu produktu.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Finalisti Sacharovovej ceny za slobodu myslenia

Poslanci výborov EP pre zahraničné veci (AFET) a rozvoj (DEVE) a podvýboru EP pre ľudské práva (DROI) vo štvrtok tajným hlasovaním rozhodnú o trojici finalistov tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Víťaza vyberie 19. októbra Konferencia predsedov, ktorá pozostáva z predsedníčky EP a lídrov poslaneckých klubov a Parlamente.

Príprava na plenárne zasadnutie

Poslanecké kluby sa tento týždeň budú venovať prípravám na blížiace sa plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 16. – 19. októbra v Štrasburgu.

Poslanci budú počas druhého októbrového plenárneho zasadnutia diskutovať a hlasovať o vytvorení nástroja pre obnovu, rekonštrukciu a modernizáciu Ukrajiny, ale aj o rozpočte EÚ na rok 2024 a pravidlách kontrolu rybolovu. Plénum sa bude zaoberať aj európskou občianskou iniciatívou „Fur-free Europe“ (Európa bez kožušín), prioritami pred blížiacim sa zasadnutím Európskej rady naplánovaným na 26. – 27. októbra a uznesením k vzťahom medzi Srbskom a Kosovom.

Bratislava: Slávnostné odovzdanie Ceny európskeho občana za rok 2023

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku odovzdá tento týždeň Cenu európskeho občana jej laureátom zo Slovenska. Slávnostné podujatie, na ktorom si cenu preberie Tomáš Kriššák za komiks Kira a Jana Feherpataky-Kuzmová za program Školy, ktoré menia svet, sa uskutoční v stredu o 17.00 hod. v priestoroch Domu Európskej únie v Bratislave.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices