Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Peter Pollák: Budeme mať nové digitálne víza pre vstup do schengenu

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

Poslanci prijali digitálne víza na posilnenie bezpečnosti Schengenu

• Víza sa stanú bezpečnejšími, bude ťažšie ich falšovať
• Inkluzívnosť a prístupnosť bez ohľadu na zdravotné postihnutie, jazykové zručnosti alebo slabé internetové pokrytie

Poslanci hlasovali o novom zákone o digitalizácii schengenských víz, vďaka ktorému budú víza bezpečnejšie a prístupnejšie.

V nadväznosti na dohodu s Radou v júni Parlament schválil digitalizované vízové postupy pre oblasť voľného pohybu v Schengenskom priestore 573 hlasmi za, pričom 36 hlasovalo proti a 16 sa zdržalo hlasovania (digitalizácia postupu udeľovania víz) a 548 hlasmi za, 37 proti a 9 sa zdržalo hlasovania (nariadenie o vízovej nálepke).

Digitalizáciou procesu podávania žiadostí o víza znížia právne predpisy náklady a úsilie potrebné na podanie žiadosti a zároveň zabezpečia harmonizované postupy v celej Európe a zvýšia jej bezpečnosť. Žiadosti o víza sa budú spracúvať na jednej online platforme, ktorá žiadateľom tiež oznámi, ktorá krajina dostane ich žiadosť (v prípade ciest do viacerých krajín). Nové kryptograficky podpísané víza sú tiež bezpečnejšie a ťažšie falšovateľné.

Pri rokovaniach s Radou poslanci zabezpečili, aby bol nový systém dostupný pre všetkých bez ohľadu na jazykové otázky, zdravotné postihnutie alebo slabé internetové pokrytie.

Súvislosti

Po spustení Vízového informačného systému (VIS) a iných databáz v oblasti spravodlivosti a vnútorných vecí sa časti konania o udelení víza v EÚ digitalizovali, ale žiadosti o víza a nálepky poskytnuté úspešným žiadateľom zostávajú v analógovej forme. V poslednej revízii Vízového kódexu EÚ sa výslovne stanovila možnosť elektronicky podpisovať žiadosti, čím sa pripravila pôda pre plne digitalizovaný postup podávania žiadostí o udelenie víz.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Prijatím právnych predpisov poslanci reagujú na želania občanov vyjadrené v Správe o konečnom výsledku Konferencie o budúcnosti Európy a týkajúce sa zlepšenia digitálneho prístupu k verejným službám (návrh 31 ods. 6).

Vyhlásenie spravodajcu

Spravodajca Matjaž Nemec (S&D, SI) v rozprave pred hlasovaním uviedol: „Európa v súčasnosti zaostáva za našimi partnermi v postupoch digitálneho udeľovania víz. Touto reformou budeme dobiehať a celý proces bude pre žiadateľov lacnejší a jednoduchší. To tiež sťaží zneužívanie systému, čím sa proces stane bezpečnejším. Toto jednotné vízum EÚ na jednotnej platforme bude stavebným kameňom pre Európu ako jeden geografický subjekt.“

Po tom, ako Rada formálne predpis prijme, môže byť uverejnený v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť nadobudne dvadsiaty deň po uverejnení.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices