Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Peter Pollák: Musíme zabezpečiť, aby sa peniaze posielanú na Ukrajinu využili transparentne

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Dlhodobé riešenie potrieb Ukrajiny v oblasti financovania

• nový Nástroj pre Ukrajinu na roky 2024 – 2027 v celkovom objeme 50 miliárd eur
• naliehavá potreba schváliť nástroj a zároveň zrevidovať dlhodobý rozpočet EÚ
• poslanci chcú posilniť transparentnosť a zodpovednosť v rámci nástroja
• na obnovu Ukrajiny treba použiť ruské aktíva

Parlament schválil vylepšený návrh nástroja vo výške 50 miliárd eur na podporu obnovy, rekonštrukcie a modernizácie Ukrajiny od roku 2024. Pozícia Parlamentu k navrhovanému Nástroju pre Ukrajinu bola prijatá 512 hlasmi za, 45 bolo proti, pričom 63 poslancov sa zdržalo hlasovania. Europoslanci presadili väčšiu demokratickú zodpovednosť v rámci tohto nástroja, podporu pluralitnej demokracie a pomoc Ukrajine pri plnení požiadaviek členstva v EÚ.

Naliehavá potreba prijatia nástroja a revízie dlhodobého rozpočtu EÚ

Nástroj pre Ukrajinu je súčasťou prebiehajúcej revízie dlhodobého rozpočtu EÚ. Ten si totiž vyžaduje úpravy, keďže finančné prostriedky sa po sérii kríz od roku 2021 do značnej miery vyčerpali. Poslanci trvajú na tom, že nástroj, ako aj celkovú revíziu rozpočtu treba schváliť čo najskôr, pretože po roku 2024 už nie sú k dispozícii žiadne prostriedky na pomoc Ukrajine. Balík by sa mal tiež stať súčasťou budúcoročného rozpočtu, o ktorom sa má rokovať už v novembri 2023.

Využitie ruských aktív a boj proti korupcii

Jednou z kľúčových požiadaviek poslancov Európskeho parlamentu je, aby sa na obnovu Ukrajiny použili finančné prostriedky pochádzajúce z Ruskej federácie alebo od iných subjektov či osôb priamo spojených s ruskou agresiou. Parlament okrem toho sprísnil ustanovenia o boji proti podvodom, korupcii, konfliktom záujmov a nezrovnalostiam pri využívaní finančných prostriedkov EÚ na Ukrajine. Podľa poslancov je neprípustné, aby sa finančné prostriedky poskytovali spoločnostiam, ktoré sú pod vplyvom oligarchov.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Väčšia transparentnosť a užšie zapojenie Parlamentu

Poslanci zmenili návrh tak, aby bol nástroj transparentnejší. Navrhli vytvorenie online portálu o finančných operáciách týkajúcich sa pomoci Ukrajine, cieľoch tejto pomoci, ako aj „míľnikoch“, ktoré krajina dosiahla, aby mohla dostať pomoc. Zverejňovať by sa tu mali aj príspevky tretích krajín a medzinárodných organizácií.

V spolupráci s Európskym parlamentom (prostredníctvom delegovaných aktov) a po konzultácii s Najvyššou radou Ukrajiny by sa mal vypracovať plán s podrobným opisom reforiem a investícií, ktoré má Európska únia na Ukrajine podporiť.

Ďalší postup

Rokovania s členskými štátmi sa môžu začať hneď, ako sa Rada dohodne na spoločnej pozícii.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices