byty
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Štátom podporované nájomné bývanie čaká na posúdenie Európskou komisiou

Projekt štátom podporovaného nájomného bývania čaká na posúdenie Európskej komisie (EK). EK sa totiž zaoberá tým, či niektoré výhody, ktoré v rámci projektu mali byť poskytnuté investorom, napĺňajú požiadavky opodstatnenej štátnej pomoci. Uviedol to v utorok po návšteve ministerstva dopravy premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Slovenská republika sa musí do 5. decembra vyjadriť k otázkam, ktoré boli postavené a pokiaľ sa nám podarí vysvetliť všetky nezrovnalosti, tak by sme mohli už odstrániť poslednú prekážku a naštartovať agentúru pre nájomné bývanie aj prvé projekty,“ uviedol Fico s tým, že o štátom podporovanom nájomnom bývaní hovoril aj na svojej minulotýždňovej ceste v Bruseli. Ako však dodal, prekážky, na ktorých stojí nájomné bývanie, sú vážnejšie, ako sa zdalo a spustenie štátom podporovaného nájomného bývania je preto ešte ďaleko.

Ako Fico uviedol po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD), dohodli sa na presunutí niektorých kompetencií z Úradu vlády SR na rezort dopravy. Ide napríklad o agendu nájomného bývania či plánu obnovy. „Toto všetko sa z nejakých nepochopiteľných dôvodov sústredilo na úrade vlády. Okamžite dám pokyn v sekcii vládnej legislatívy, aby začali pracovať na pomerne vážnych zmenách v kompetenčnom zákone,“ uviedol Fico.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Premiér s novým šéfom rezortu dopravy hovoril aj o použití prostriedkov z plánu obnovy. Z neho je podľa Fica vyčerpaný len zlomok z celkového objemu. Zhodli sa preto, že by časť prostriedkov z plánu obnovy mohla ísť na zelené projekty podporujúce ekologickú verejnú dopravy. Ráž dodal, že jednou z priorít rezortu je aj dočerpanie eurofondov z minulého programového obdobia.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia

Komisia bude posudzovať aktualizovanú Partnerskú dohodu a Operačný program Slovensko

Prípravy na spustenie nového programového obdobia pre investície z eurofondov sa dostali do ďalšej dôležitej …

Consent choices