elektromobil
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Elektromobily sú v obchode medzi EÚ a zvyškom sveta čoraz dôležitejšie

Elektrické a hybridné vozidlá sú v obchode s osobnými automobilmi medzi Európskou úniou (EÚ) a zvyškom sveta čoraz dôležitejšie. V roku 2022 do tejto kategórie spadalo 42 % všetkých dovezených automobilov, zatiaľ čo v prípade vývozu to bolo 26 %, oznámil v pondelok štatistický úrad EÚ Eurostat. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ešte v roku 2017 tvorili elektromobily a hybridné vozidlá v rámci EÚ len približne 7 % automobilových dovozov a 2 % exportu. Podiel plne elektrických automobilov sa vyvíjal porovnateľne, keď z približne jedného percenta na dovozoch aj vývozoch v roku 2017 vzrástol na vlaňajších 15 %, resp. 9 %.

V roku 2022 sa do EÚ doviezli hybridné a elektrické automobily v hodnote približne 37 miliárd eur v porovnaní s 29,1 miliardy eur v roku 2021. Čisto elektrické autá mali hodnotu 12,6 miliardy eur. Automobily s alternatívnymi pohonmi predané z EÚ do zvyšku sveta dosiahli hodnotu 59,1 miliardy eur. Na elektrické autá pripadala o niečo viac ako tretina z tejto sumy vo výške 22,4 miliardy eur.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Od 13. apríla musia byť všetky nové nabíjacie stanice pre elektromobily a čerpacie stanice pre …

Consent choices