Židia v synagóge. PHOTO: © European Union 2017 - Source : EP

Európska komisia: Európski Židia dnes znova žijú v strachu

Európska komisia (EK) odsúdila v nedeľu nárast antisemitizmu v Európskej únii, ku ktorému došlo po vypuknutí nového konfliktu na Blízkom východe. „Európski Židia dnes znova žijú v strachu,“ uviedla EK vo vyhlásení, informuje TASR.

„Nárast antisemitských incidentov v Európe dosiahol v posledných dňoch mimoriadnu úroveň, ktorá pripomína najtemnejšie obdobia v dejinách,“ píše sa vo vyhlásení. „Tieto ohavné činy čo najdôraznejšie odsudzujeme. Sú proti všetkému, čo predstavuje Európa.“

Eurokomisia pripomenula, že v Nemecku hodili na synagógu zápalné fľaše, vo Francúzsku nasprejovali na obytné budovy Dávidove hviezdy, v Rakúsku znesvätili židovský cintorín, v Španielsku zaútočili na židovské obchody a synagógy, pričom demonštranti bay rôznych miestach volajú heslá proti Židom.

Podľa EK je nevyhnutné postaviť sa proti antisemitizmu i nárastu nenávisti voči moslimom. Komisia doplnila, že v spolupráci s členskými štátmi EÚ bude posilňovať bezpečnostné opatrenia. Okrem ochrany náboženských objektov ide o uplatňovanie legislatívy zameranej na to, aby internetové platformy rýchlo a účinne reagovali na teroristický, nenávistný alebo dezinformačný obsah. „Ako Európania máme spoločnú povinnosť pomenovať nenávisť vo všetkých jej formách a postaviť sa proti nej,“ doplnila eurokomisia.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Deň pamiatky obetí holokaustu: „Hitler nevyhral!“

Irene Shashar, ktorá prežila Varšavské geto, vystúpila vo štvrtok na plenárnom zasadnutí v Bruseli pri …

Consent choices