europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Týždeň v EP: Boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí v online prostredí či zabránenie znečisťovaniu morí

Európski poslanci budú tento týždeň hlasovať o opatreniach zameraných proti sexuálnemu zneužívaniu detí na internete a proti nezákonnému vypúšťaniu látok z lodí do mora.

Poslanecké kluby sa počas týždňa budú venovať aj príprave druhého novembrového plenárneho zasadnutia, ktoré sa uskutoční v dňoch 20. – 23. novembra v Štrasburgu.

Boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí na internete

Poslanci z Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) budú v utorok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorého cieľom je predchádzať a bojovať proti sexuálnemu zneužívaniu detí v online prostredí. Nová právna úprava by mala zvýšiť ochranu detí na internete.

Zabránenie znečisťovania morí

Výbor EP pre dopravu a cestovný ruch (TRAN) bude vo štvrtok hlasovať o novelizácii pravidiel EÚ v oblasti boja proti nezákonnému vypúšťaniu látok z lodí do mora. Legislatívny návrh by v súčasnosti platný zákaz vypúšťania oleja z lodí do mora rozšíril aj na splašky a odpad z lodí. Predložený text tiež počíta s prísnejšími sankciami v prípade nedodržiavania pravidiel a častejšie kontroly znečisťovania morí priamo v teréne.

Príprava na plenárne zasadnutie

Poslanecké kluby sa tento týždeň budú venovať prípravám na blížiace sa plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 20. – 23. novembra v Štrasburgu.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Poslanci budú počas druhého novembrového plenárneho zasadnutia diskutovať a hlasovať o nových pravidlách v oblasti opätovného využívania a recyklácie obalov, posilnení práva na opravu a podpory udržateľnej spotreby, opatreniach zameraných na zníženie využívania chemických pesticídov a plánoch na podporu výroby založenej na emisne neutrálnych technológiách.

Parlament sa bude venovať aj znižovaniu emisií CO2 nákladných vozidiel a autobusov, blížiacej sa konferencii OSN o zmene klímy v Dubaji, návrhom v oblasti hlavných alebo vedúcich kandidátov na post predsedu Európskej komisie v európskych voľbách 2024 a zvýšeniu účasti občanov na týchto voľbách, ale aj reforme zakladajúcich zmlúv EÚ, ktorej výsledkom by malo byť zvýšenie schopnosti Únie reagovať na aktuálne výzvy a posilnenie hlasu občanov.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices