sermek
Robert Sermek, vedúci Informačnej kancelárie EP na Slovensku. Reprofoto: TV JOJ.

Cieľom je, aby ľudia rozumeli, prečo je dôležité voliť, hovorí vedúci kancelárie EP na Slovensku Robert Sermek


O pol roka sa budú konať voľby do Európskeho parlamentu. Ako prebiehajú prípravy? Čo by sme mali o týchto voľbách vedieť, a ako sa máme na to pripraviť my? Na otázky o voľbách prišiel odpovedať Robert Sermek, vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku a Ján Haraslin, komunitný manažér kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

​O 6 mesiacov budú voľby. Ako sa pripravuje parlament?

My sa pripravujeme na informačnú a komunikačnú kampaň. Chcem zdôrazniť, že my nerobíme politickú kampaň. Tú robia politické strany a jednotliví kandidáti. My budeme ľudí informovať a komunikovať s nimi. Našim cieľom je, aby ľudia rozumeli tomu, prečo je dôležité voliť. Prečo Európsky parlament je pre ich život dôležitý a je dôležité komunikovať aj dátum volieb.

Čo sa najviac podarilo a nepodarilo v končiacom sa období?

Ostáva do volieb ešte 6 mesiacov a je množstvo legislatívy na programe, čo sa ešte stihnúť dá. Spomenul by som plán obnovy, pomoc krajinám po pandémii, pomoc s energetickou krízou so zastropovaním cien plynu, pomoc Ukrajine. Až po drobnosti ako jednotná nabíjačka, ktorú budeme mať budúci rok. Veľa sa urobilo pre bezpečný internet, pre ochranu detí na internete a reguláciu sociálnych sietí a platforiem.

Čo sa naopak nepodarilo?

Migračná politika sa stále nepodarila dohodnúť. Je to veľký problém aj pre našu krajinu aj pre ostatné krajiny. Je to na dobrej ceste. Rokuje sa a návrhy sú na stole, len treba, aby sa členské štáty dohodli s parlamentom na konečnom znení.

Ako sme na tom my Slováci so znalosťami o voľbách?

V stredu 6. decembra zverejníme prieskum verejnej mienky barometer, a tam sú niektoré zaujímavé čísla. Dátum volieb pozná 28 % Slovákov a ďalších 19 % pozná rok volieb. Nie je to veľa, ale kampaň ešte nezačala, tak dúfam, že to bude stúpať. Trochu sa nám zlepšili čísla pokiaľ ide o podporu členstva. Slovensko bolo v minulých prieskumoch na poslednom mieste. Teraz tie percentá trošku stúpli. Čakáme, že dátum volieb bude pravdepodobne 8. júna. Spoločný Európsky dátum je medzi 6. a 9. júnom. Keďže na Slovensku volíme v sobotu, tak to očakávame, že to bude 8. júna.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Pán Haraslin, predstavte nám platformu spoločne.eu.

Spoločne.eu je veľmi dôležitou súčasťou našej mobilizačnej kampane pred voľbami. Je to projekt Európskeho parlamentu. Komunita aktívnych ľudí, ktorí sa zaujímajú o Európsku Úniu, ktorí sa zaujímajú o európske témy a ktorým záleží na európskych hodnotách a niečo by radi v tomto smere podnikli. My, ako kancelária Európskeho parlamentu, ich veľmi radi v ich iniciatívach podporíme a pomôžeme im ich projekt rozbehnúť.

Pokračovanie rozhovoru s vedúcim kancelárie Robertom Sermekom a Jánom Haraslinom si môžete pozrieť vo videu.

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

lexmann

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Naše hospodárstvo je závislé na kritických surovinách

Aj v tomto roku 2024 sa v piatky budeme venovať dianiu v Európskom parlamente. Do …

Consent choices