Právo na opravu, obchod, nákup. PHOTO: ©European Union, 2022

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v októbri medzimesačne vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v októbri ožil a vzrástol, prvýkrát za štyri mesiace. Prispelo k tomu najmä zvýšenie predaja nepotravinárskych výrobkov. TASR o tom informuje na základe predbežného odhadu Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie.

Podľa najnovších štatistík sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v októbri zvýšil medzimesačne o 0,1 % v eurozóne a o 0,3 % v celej EÚ po tom, ako v septembri v oboch blokoch klesol o 0,1 %. V medziročnom porovnaní sa v októbri 2023 index maloobchodných tržieb upravený o kalendárne vplyvy znížil o 1,2 % v eurozóne a o 0,9 % v EÚ. To poukazuje na utlmený spotrebiteľský dopyt v dôsledku pretrvávajúcej vysokej inflácie a zvýšených nákladov na pôžičky.

Štatistiky ďalej ukázali, že v októbri 2023 sa v medzimesačnom porovnaní tržby z predaja nepotravinárskych výrobkov zvýšili o 0,8 %, ale z predaja motorových palív klesli o 0,8 %. Aj tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku klesli, a to o 1,1 %. V EÚ vzrástol predaj nepotravinárskych výrobkov o 1 % a predaj palív o 0,1 %, zatiaľ čo predaj potravín, nápojov a tabaku klesol o 0,8 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých októbrové údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast maloobchodného predaja nahlásili Chorvátsko (3,1 %), Holandsko (2,4 %) a Slovensko (1,9 %) a najväčší pokles Francúzsko (-1 %), Belgicko a Rakúsko (v oboch o -0,8 %), Španielsko a Portugalsko (zhodne o -0,4 %).

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

V medziročnom porovnaní sa v októbri 2023 v eurozóne znížili tržby z palív o 6,4 %, potravín, nápojov a tabaku o 1,5 %, kým tržby z nepotravinárskych výrobkov vzrástli o 0,1 %. V EÚ klesli tržby z palív o 5,5 %, potravín, nápojov a tabaku o 1,2 %, zatiaľ čo z nepotravinárskych výrobkov vzrástli o 0,2 %.

Najväčší medziročný pokles maloobchodného predaja zaznamenali v októbri v Slovinsku (-15,6 %), Maďarsku (-6,5 %) a Estónsku (-5,5 %). A najstrmší nárast mali v Španielsku (5,9 %), Dánsku (4,2 %), Bulharsku a Luxembursku (v oboch o 3,1 %). Na Slovensku sa maloobchodný predaj v októbri medziročne znížil o 0,4 %.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

obchod

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári 2024 v medzimesačnom …

Consent choices