Čínsky prezident Si Ťin-pching, predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. PHOTO: TASR - Huang Jingwen/Xinhua via AP

Si Ťin-pching: Čína a EÚ musia spoločne reagovať na globálne výzvy

Čína a Európska únia musia „spoločne reagovať na globálnej výzvy“, vyhlásil vo štvrtok čínsky prezident Si Ťin-pching na začiatku summitu s lídrami EÚ v Peking. TASR o tom informuje podľa správa agentúry AFP.

„Musíme spoločne reagovať na globálne výzvy a spolupracovať na presadzovaní svetovej stability a prosperity,“ povedal Si predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi. Európska únia pritom podľa Michela chce stabilné vzťahy z Číny, z ktorých budú mať úžitok obe strany. „Sme zjednotení v tom, že sme zaviazaní snahe o stabilné a vzájomne prospešné vzťahy s Čínou,“ uviedol Michel na začiatku summitu. Dodal, že EÚ chce mať s Čínou vzťahy založené na princípoch „transparentnosti, predvídateľnosti a reciprocity“. Zároveň tiež upozornil, že Európska únia bude na summite presadzovať svoje európske hodnoty vrátane ľudských práv a demokracie. Von der Leyenová zase poukázala na potrebu riešenia nerovnováhy a rozdielov medzi Čínou a EÚ. „Čína je najdôležitejším obchodným partnerom EÚ… no existujú jasné nevyváženosti a rozdiely, ktorým sa musíme venovať,“ povedala predsedníčka EK.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

V Pekingu sa vo štvrtok začal prvý prezenčný summit predstaviteľov Európskej únie a Číny za uplynulé viac než štyri roky. Európska únia pritom dúfa, že dvojdňový summit poskytne šancu na rokovania o oblastiach spoločného záujmu Pekingu a Bruselu. Témami štvrtkových rokovaní však budú aj citlivé témy, akými sú ľudské práva, pokračujúce vzťahy Číny s Ruskom napriek vojne na Ukrajine či obchodné vzťahy.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Si Ťin-pching: Peking je ochotný posilniť vzťahy s EÚ

Čína je ochotná posilniť vzťahy s Európskou úniou, uviedol v piatok čínsky prezident Si Ťin-pching …

Consent choices