Josep Borrell Fontelles, šéf únijnej diplomacie. PHOTO: European Union 2023.

EÚ sa plánuje pripojiť k operácii v Červenom mori vedenej USA

Európska únia (EÚ) navrhuje rozšírenie mandátu svojej protipirátskej operácie pri Africkom rohu na východe Afriky, aby pomohla koalícii vedenej USA. Koalícia má zakročiť proti útokom húsíov na dopravné lode v Červenom mori. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell predložil návrh na rozšírenie operácie Atalanta pri pobreží Somálska, o ktorej práve rozhoduje 27 členov EÚ.

Počas štvrtkového zasadnutia európskej bezpečnostnej komisie, ktoré sa témou zaoberalo, vyjadrilo výhrady iba Španielsko. Zástupcovia v Bruseli veria, že ich spôsobujú rozdielne názory v Madride a že sa ich čoskoro podarí vyriešiť.
Cieľom operácie Prosperity Guardian (Ochranca blahobytu), ktorú iniciovali Spojené štáty, je posilnenie medzinárodnej vojenskej prítomnosti v Červenom mori z dôvodu raketových a dronových útokov na nákladné lode zo strany húsijských povstalcov podporovaných Iránom. Tí útočia na lode, o ktorých si myslia, že majú spojenie s Izraelom. Cieľom ich útokov je podpora palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy.

Viac..  Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Niekoľko členských štátov EÚ už ponúklo podporu operácie na bilaterálnej úrovni, niektoré štáty vrátane Španielska a Nemecka sa však usilujú o získanie mandátu EÚ, ktorý by umožnil ich námorným silám hliadkovať v Červenom mori.
Zvažuje sa aj možnosť sprevádzania nákladných lodí plavidlami schopnými obrany proti raketám a dronom, vojenský zásah proti húsíom sa zrejme nezvažuje.

Španielske ministerstvo obrany poznamenalo, že je dôležité, aby operácia Atalanta pokračovala, pretože nedávno došlo k niekoľkým útokom.

(TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

Niekoľko štátov EÚ chce v polovici februára spustiť misiu v Červenom mori

Niekoľko členských štátov Európskej únie chce v polovici februára začať námornú misiu v Červenom mori, …

Consent choices