azyl
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EUAA: Počet žiadateľov o azyl v EÚ tento rok presiahne jeden milión

Celkový počet žiadateľov o azyl edivovaných v Európskej únii presiahne v tomto roku jeden milión, uviedla v utorok výkonná riaditeľka Agentúry EÚ pre azyl (EUAA) Nina Gregoriová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

EUAA do konca októbra zaregistovala až 937.000 žiadostí o azyl, čo predstavuje približne 22 percentný nárast v porovaní s rovnakým obdobím v minulom roku. V októbri bol zaznamenaný najvyšší mesačný počet žiadostí za posledných sedem rokov, a síce približne 123 000. V 27 členských štátoch Európskej únie v súčasnosti žije takmer 450 miliónov ľudí, dopĺňa DPA. Gregoriová podotkla, že v najbližších rokoch neočakáva výrazný pokles v počtoch žiadateľov o azyl. „Svet okolo nás je čoraz nestabilnejší,“ povedala pre noviny nemeckého vydavateľstva Funke Media. Z tohto dôvodu sa podľa nej nezníži potreba ľudí vyhľadávať ochranu v roku 2024 ani v nasledujúcich rokoch.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

Podľa EUAA je Nemecko v rámci krajín EÚ stále najvyhľadávanejšou krajinou pre žiadateľov o azyl . Spolkový úrad pre migráciu a utečencov tam do konca novembra zaznamenal takmer 326.000 žiadostí, pričom ide až o 52 percentných nárast v porovnaní s prvými 11 mesiacmi v minulom roku.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices