Kosovo. PHOTO: © European Union 2022

Pre Kosovčanov vstúpil do platnosti bezvízový styk v krajinách EÚ

Stovky Kosovčanov sa v pondelok chystali odcestovať do členských krajín EÚ po tom, ako pre nich od pondelka vstúpil do platnosti bezvízový styk pri krátkodobých pobytov v týchto krajinách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Stovky osôb sa v pondelok zhromaždili na letisku v Prištine, kde ich privítal kosovský premiér Albin Kurti. „Čakali sme na to príliš dlho. Bola to dlhotrvajúca nespravodlivosť, no na koniec sme to dosiahli,“ povedal. Kosovo bolo poslednou z krajín západného Balkánu, občania ktorej na cestu do krajín EÚ potrebovali víza, pripomína Reuters.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dohodu o bezvízovom režime pri krátkodobých pobytoch v schengenskom priestore pre občanov Kosova schválili vlani v apríli. Držitelia pasov z Kosova budú môcť cestovať do EÚ bez víz na maximálne 90 dní v akomkoľvek 180-dňovom období.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť od Srbska, ktorú uznala zhruba polovica krajín sveta. Belehrad ju však dodnes neuznáva, z Európy Kosovo neuznalo ani Slovensko, Španielsko, Grécko, Rumunsko či Ukrajina. Obyvatelia Kosova mohli predtým bez víz vycestovať do menej než 20 krajín, píše Reuters.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices