Útoky v Iráne. PHOTO: TASR/AP

EÚ odsudzuje výbuchy v Iráne, predstavitelia krajiny sľubujú rozhodnú reakciu

Európska únia v stredu rázne odsúdila výbuchy v iránskom meste Kermán, pri ktorých prišlo o život viac než 100 ľudí. Iránski predstavitelia uviedli, že tieto útoky nezostanú bez odozvy. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. „Európska únia čo najráznejšie odsudzuje dnešné bombové útoky v meste Kermán v Iráne. EÚ vyjadruje solidaritu s občanmi Iránu,“ uviedol hovorca EÚ pre zahraničné záležitosti. „Vo svojich myšlienkach sme s obeťami a ich rodinami. Voči páchateľom musí byť vyvodená zodpovednosť,“ dodal.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí podľa vyjadrenia iránskej vlády požiadal úrady, aby pomohli zmierniť utrpenie obetí a zranených. Tiež žiadal rozhodnú reakciu. Páchatelia i osoby, ktoré vydali povel na tento zbabelý čin, budú čoskoro vypátrané a potrestané, uviedol. Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí sľúbil tvrdú odpoveď. Minister vnútra Ahmad Váhidí takisto uviedol, že páchatelia budú postavení pred spravodlivosť. Zatiaľ však nie je známe, kto je za útok zodpovedný.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Dva výbuchy v iránskom meste Kermán pri hrobe generála Kásema Solejmáního v stredu zabili najmenej 103 osôb a ďalších viac než 140 utrpelo zranenia. Išlo o najsmrtiacejší útok v dejinách Iránskej islamskej republiky. Generála Solejmáního zabil americký dron v irackom Bagdade 3. januára 2020. Pochádzal z Kermánu, kde sa v stredu konala spomienková slávnosť.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices