Josep Borell, šéf diplomacie EÚ. PHOTO: European Union 2023.

Borrell: Je absolútne nevyhnuté vyhnúť sa zatiahnutiu Libanonu do konfliktu

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell varoval pred regionálnym konfliktom na Blízkom východe, do ktorého by mohol byť zatiahnutý aj Libanon, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Vyjadrenia Borrella prišli v čase zintenzívňujúcich sa pohraničných potýčok takmer tri mesiace po začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy. „Je nevyhnutné vyhnúť sa regionálnej eskalácii na Blízkom východe. Je absolútne nevyhnutné zabrániť tomu, aby bol Libanon zatiahnutý do regionálneho konfliktu,“ povedal Josep Borrell na tlačovej konferencii v Bejrúte s libanonským ministrom zahraničných vecí.

„Posielam tento odkaz aj Izraelu: nikto nevyjde ako víťaz z regionálneho konfliktu,“ dodal Borrell. Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh a Izrael takmer denne prichádzajú do vzájomných cezhraničných prestreliek od vypuknutia konfliktu začiatkom októbra minulého roka, píše AFP.

Obavy z rozšírenia konfliktu však vyvolal útok, pri ktorom v utorok v južnom Bejrúte prišiel o život predstaviteľ radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Sálih Árúrí. Hizballáh v sobotu vyhlásil, že v rámci odvety odpálil desiatky rakiet na základňu na severe Izraela. „Myslím si, že vojne je možné predísť, musí sa jej vyhnúť a diplomacia môže zvíťaziť,“ povedal Borrell reportérom.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Šéf európskej diplomacie sa predtým v sobotu stretol aj s libanonským premiérom Nadžíbom Míkátím, ako aj s veliteľom mierovej jednotky OSN v Libanone (UNIFIL) Aroldom Lazarom a vplyvným predsedom libanonského parlamentu Nabíhom Barrím, pripomína AFP.

Borrellova návšteva je súčasťou diplomatického úsilia vyhnúť sa ďalšej regionálnej eskalácii situácie na Blízkom východe najmä na libanonsko-izraelských hraniciach a vyzvať na riešenie vojny v Gaze. „Diplomatické kanály musia byť otvorené, aby signalizovali, že vojna nie je jedinou možnosťou, je však tou najhoršou možnosťou,“ dodal Borrell.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices