Čínsky prezident Si Ťin-pching. PHOTO: TASR - Xinhua/Ju Peng

Si Ťin-pching: Peking je ochotný posilniť vzťahy s EÚ

Čína je ochotná posilniť vzťahy s Európskou úniou, uviedol v piatok čínsky prezident Si Ťin-pching v Pakingu na stretnutí s belgickým premiérom Alexandrom De Croom. TASR správu prezvala z agentúry AFP.

„Čína je v novom roku ochotná spolupracovať s Európskou úniou na podpore stabilného pokroku vzťahov medzi Čínou a EÚ,“ povedal Si. „Vzhľadom na chaotickú medzinárodnú situáciu je potrebné vybudovať viac mostov medzi Čínou a Európou,“ dodal. Obe strany by podľa jeho slov mali „spoločne podporovať svetový mier, stabilitu a prosperitu“. Belgický premiér De Croo pricestoval do Číny vo štvrtok. Zúčastnil sa na slávnostnom otvorení nového belgického veľvyslanectva v Pekingu a stretol sa s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im.

Peking a Európska únia sú významnými obchodnými partnermi. EÚ však v uplynulom období naznačila zámer znížiť závislosť od Číny v technológiách i ďalších oblastiach. Zhoršujúce sa vzťahy medzi Čínou a Západom vyvolali v Bruseli obavy z možnej zraniteľnosti prostredníctvom použitia umelej inteligencie, dezinformácií a zneužitia bezpečnosti údajov.

De Croo sa v piatok stretol aj s čínskym premiérom Li Čchiangom. Diskutovali o spoločných výzvach akými sú klimatická zmena, ochrana medzinárodného poriadku založeného na pravidlách či ako v budúcnosti predísť ďalším pandémiám, napísal belgický premiér v príspevku na sociálnej sieti. Ako dodal, hovorili aj o ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú Peking odmietol odsúdiť.

Zároveň čínska armáda v piatok vyhlásila, že zničí akékoľvek úsilie o presadzovanie nezávislosti Taiwanu, kde sa v sobotu konajú prezidentské voľby. „Čínska Ľudová oslobodzovacia armáda (PLA) si stále udržiava vysokú mieru ostražitosti a prijme všetky nevyhnutné opatrenia, aby rázne zničila akékoľvek pokusy o nezávislosť Taiwanu,“ uviedol vo vyhlásení hovorca čínskeho ministerstva obrany Čang Siao-kang. Taiwanská vládnuca Demokratická pokroková strana (DPP) podľa jeho slov tento ostrov tlačí k nebezpečným podmienkam vojny tým, že nakupuje zbrane od USA.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Favoritom na víťazstvo v sobotňajších voľbách je podľa prieskumov kandidát vládnucej DPP, viceprezident Laj Čching-te, ktorý sa sám vyhlasuje za pragmatického bojovníka za nezávislosť Taiwanu. Čína ho označila za separatistu. Voľby na Taiwane sú po celom svete ostro sledované, pretože ich víťaz povedie tento strategicky významný ostrov, ktorý je dôležitým výrobcom polovodičov, konštatuje AFP. Komunistická vláda v Pekingu považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom nevylučuje ani použitie vojenskej sily.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices