Online banking, počítač, mobil. PHOTO: © European Union, 2020

V Európskej únii sa budú zvyšovať tresty za nenávistné prejavy na internete


V Európskej únii sa budú zvyšovať tresty za nenávistné prejavy na internete. Dokonca sa budú harmonizovať naprieč členskými štátmi. Odobril to Európsky parlament a nenávistné prejavy na internete by sa tak po novom stali európskym trestným činom.

Nenávistné prejavy na internete chce Európsky parlament riešiť jednotne a naprieč celou Európskou úniou. „Strašne podceňujeme nárast extrémizmu v celej Európe a na celom svete,“ povedal europoslanec Peter Pollák (Slovensko, EPP). „Potrebujeme obete takýchto nenávistných prejavov vo verejnom priestore chrániť,“ reagoval europoslanec Vladimír Bilčík (EPP).

Sloboda prejavu ako zástierka pre šírenie nenávisti. Zneužívanie internetu a obchodný model sociálnych sietí prispievajú k šíreniu a posilňovaniu nenávistných prejavov. Aj takéto vyjadrenia sa nachádzajú v správe, ktorú odhlasoval Európsky parlament. „Nie je vôbec jedno, čo sa na tom internete nachádza, a akým spôsobom sa ľudia na internete správajú,“ konštatoval europoslanec Jozef Mihál (RE). „Ľudia si to neuvedomujú, je to niečo iné, keď fyzicky niekomu hrozíte a iné je to na internete,“ vysvetlil europoslanec Robert Hajšel (SD).

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Doteraz sa celoeurópske pravidlá mohli uplatňovať iba ak sú trestné činy spáchané na základe rasy, farby pleti, náboženstva, alebo pôvodu. Po novom zaviazali europoslanci Komisiu, aby pre všetky členské krajiny definovala čo sú to nenávistné prejavy. „Aby sa prišlo s legislatívou, alebo aby Komisia prišla s legislatívou, ktorá zahrnie medzi európske trestné činy aj tieto nenávistné prejavy,“ informovala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH,EPP). Znamenalo by to harmonizovanie trestov naprieč Úniou. A nešlo by teda už o priestupok, ako doteraz.

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Viktor Orbán

Eurokomisárka navrhuje kroky na zlepšenie plurality médií a slobody prejavu v Maďarsku

Pluralitu médií a slobodu prejavu v Maďarsku narúša politicky kontrolovaný mediálny regulačný orgán v kombinácii …

Consent choices