pollak vyrocie
Slávnostné pripomenutie 70. výročia založenia Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Reprofoto: FB PP.

Týždeň v EP: Azyl a migrácia, umelá inteligencia, bezpečnosť hračiek a greenwashing  

Europoslanci budú tento týždeň na pôde výborov hlasovať o konečnom znení zákona EÚ o umelej inteligencii a reformy pravidiel v oblasti azylu a migrácie. Zaoberať sa budú aj bezpečnosťou hračiek a smernicou o ekologických tvrdeniach.

Zákonodarcovia sa v rámci výborov zamerajú aj budúcnosť eurozóny, posvietia si tiež na povolenú hmotnosť a rozmery ťažkých nákladných vozidiel a autobusov na cestách EÚ a budú hľadať spôsoby, ako podporiť úsilie o znižovanie textilného a potravinového odpadu. Poslanci si tiež vo viacerých výboroch vypočujú priority belgického predsedníctva v Rade (ministrov) EÚ.

Migrácia a azyl: hlasovanie o výsledku rokovaní EP s Radou

Predbežná dohoda vyjednávačov Európskeho parlamentu a Rady (ministrov) EÚ o reforme azylových a migračných pravidiel EÚ bude v stredu predmetom hlasovania poslancov vo Výbore EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Súčasťou legislatívneho balíka je sedem nariadení a dve smernice, ktoré stanovujú pravidlá a opatrenia týkajúce sa reakcie na migračné krízy či príchodu migrantov na hranice EÚ. Upravujú tiež riadenie azylových a migračných tokov medzi členskými štátmi, spracúvanie žiadostí o azyl, podmienky identifikácie a prijímania, štandardy medzinárodnej ochrany a podmienky presídľovania žiadateľov o azyl.

Umelá inteligencia: hlasovanie o dohodnutých pravidlách

Výbory EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) a občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) budú v utorok hlasovať o upravenom znení Aktu o umelej inteligencii, ktoré je výsledkom rokovaní vyjednávačov Európskeho parlamentu a Rady (ministrov) EÚ.

Nové nariadenie by malo podporiť inovácie, ale zároveň zaistiť bezpečnosť technológií na báze umelej inteligencie a rešpektovanie základných práv a demokracie pri ich využívaní. Ide o prvý právny rámec regulujúci fungovanie umelej inteligencie a stanovujúci pravidlá na základe potenciálneho rizika a dosahu novej technológie.

Vyššia bezpečnosť hračiek

Výbor EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) sa bude v utorok zaoberať novelizáciou pravidiel EÚ v oblasti bezpečnosti hračiek. Cieľom legislatívneho návrhu je lepšia ochrana detí a vysporiadanie sa s výzvami, ktoré priniesol elektronických obchod a nové technológie vrátane umelej inteligencie. Text predloženého nariadenia prináša nové zákazy týkajúce sa najškodlivejších chemických látok vrátane endokrinných disruptorov. Zavádza tiež digitálny pas výrobku, ktorý by mal uľahčiť kontrolu bezpečnosti hračiek.

Budúcnosť eurozóny

Výbor EP pre hospodárske a menové veci (ECON) privíta vo štvrtok na svojom zasadnutí prezidentku Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagarde. Poslanci budú so šéfkou ECB diskutovať o budúcnosti európskej menovej únie dvadsaťpäť rokov po zavedení jednotnej meny euro.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Greenwashing: pravdivosť tvrdení o ekologickosti výrobku

Poslanci z Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) budú v stredu hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch k predloženému textu smernice o tvrdeniach týkajúcich sa životného prostredia. Nová legislatíva dopĺňa už skôr schválený zákaz využívania nepodložených tvrdení o ekologickosti výrobku (tzv. greenwashing). Smernica by mala stanoviť, aké informácie budú spoločnosti musieť poskytnúť, aby obhájili tvrdenia o ekologickosti výrobku, ako sa budú schvaľovať a aké postihy sa budú uplatňovať v prípade porušenia pravidiel.

Kamióny a autobusy na cestách EÚ: Hmotnosť, rozmery a ekologickosť

Výbor EP pre dopravu a cestovný ruch (TRAN) bude v stredu hlasovať o návrhu nových pravidiel týkajúcich sa obmedzení hmotnosti a rozmerov ťažkých úžitkových vozidiel a autobusov na cestách Únie. Súčasťou návrhu sú aj opatrenia na podporu využívania vozidiel v nulovými emisiami, menej obmedzení pri využívaní dlhších vozidiel a širšie využívanie digitálnych nástrojov na presadzovanie platných pravidiel.

Menej potravinového a textilného odpadu

Výbor EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) bude v stredu hlasovať o nových pravidlách EÚ týkajúcich sa odpadu v dvoch sektoroch, ktoré sú náročné na zdroje – v textilnom a potravinovom priemysle. Pri textile sa legislatívny návrh zameriava na separovaný zber, triedenie, opätovné využívanie a recyklovanie použitých výrobkov. Zavádza tiež systém rozšírenej zodpovednosti výrobcu, v rámci ktorého by módne značky a textilní producenti mali platiť poplatky na financovanie miestneho zberu použitých textilných výrobkov. Nové pravidlá by tiež mali obmedziť plytvanie potravinami, a to  zadefinovaním povinných cieľov znižovania potravinového odpadu v každom členskom štáte.

Priority belgického predsedníctva v Rade EÚ

Ministri belgickej vlády predstúpia aj tento týždeň pred viaceré výbory EP, aby poslancom predstavili priority predsedníctva svojej krajiny v Rade (ministrov) EÚ. Zamerať by sa mali na zahraničné veci, zamestnanosť a sociálne veci, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, ústavné veci a právny štát. Belgicko prebralo šesťmesačné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ dňa 1. januára od Španielska.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices