Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tento týždeň v EP: Sto dní do európskych volieb, právny štát na Slovensku a colný kódex EÚ

Europoslanci sa budú tento týždeň na pôde výborov zaoberať aj právnym štátom a ochranou prostriedkov EÚ na Slovensku. Hlasovať budú i o reforme colného kódexu Únie.

Parlament tiež pre novinárov pripravil technický brífing týkajúci sa blížiacich sa európskych volieb, ktoré v celej Únii prebehnú v dňoch 6. – 9. júna, a nástrojov, ktoré im uľahčia ich pokrytie. Zákonodarcovia budú tento týždeň rozhodovať aj o sídle agentúry EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí a v rámci spoločného parlamentného zhromaždenia sa stretnú s kolegami z Organizácie afrických, karibských a tichomorských štátov. Poslanecké kluby sa počas týždňa zamerajú na prípravu na blížiace sa plenárne zasadnutie, ktoré sa uskutoční v dňoch 26. – 29. februára v Štrasburgu.

Právny štát a ochrana rozpočtu EÚ na Slovensku

Poslanci z Výboru EP pre kontrolu rozpočtu (CONT) budú vo štvrtok popoludní diskutovať s predstaviteľmi Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku a ochrane prostriedkov EÚ v krajine. Zasadnutie výboru bude možné sledovať prostredníctvom Multimediálneho centra EP.

Revízia colného kódexu EÚ

 Výbor EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) bude vo štvrtok hlasovať o reforme colného systému Európskej únie. Revízia v súčasnosti platného kódexu by mala zohľadniť nárast objemu tovarov nakupovaných prostredníctvom internetu z krajín spoza hraníc EÚ, ale aj nové predpisy týkajúce sa bezpečnosti produktov, ochrany životného prostredia, zvierat a ľudských práv. Legislatívny návrh počíta s vytvorením nového colného orgánu EÚ a systému dôveryhodných obchodníkov, ktoré by odbremenili colné orgány členských štátov.

Sídlo agentúry EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci a zástupcovia Rady (ministrov) EÚ vo štvrtok večer spoločným hlasovaním rozhodnú  o sídle nového Úradu EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AMLA).

Stretnutie so zákonodarcami z afrických, karibských a tichomorských štátov

Spoločné parlamentné zhromaždenie Organizácie afrických, karibských a tichomorských štátov (AKT) a Európskej únie, v rámci ktorého sa stretnú poslanci Európskeho parlamentu a zákonodarcovia zo štátov AKT, zasadne tento týždeň od pondelka do stredy v angolskej Luande. Pôjde o prvé zasadnutie od podpisu novej Samojskej dohody, ktorá stanovuje komplexný rámec pre vzťahy EÚ s africkými, karibskými a tichomorskými krajinami.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Sto dní do európskych volieb: technický brífing pre médiá

Tlačové oddelenie Európskeho parlamentu organizuje vo štvrtok o 11.00 hod. technický brífing, ktorý by mal médiám uľahčiť pokrývanie európskych volieb naplánovaných na 6. – 9. júna. Novinári sa dozvedia o existujúcich či pripravovaných informačných materiáloch vrátane databázy „Čo robí Európa pre mňa“, osude návrhov, ktoré nestihnú prejsť celým legislatívnym procesom EÚ, či prvých úlohách, ktoré budú čakať na nový zákonodarný zbor Únie. Súčasťou prezentácie budú tiež informácie o dostupných volebných dátach, ale aj o dianí počas volebného dňa a noci.

Príprava na plenárne zasadnutie

Poslanecké kluby sa tento týždeň budú venovať prípravám na blížiace sa plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 26. – 29. februára v Štrasburgu.

Parlament bude diskutovať a hlasovať o konečnom znení zákona o obnove prírody, nových pravidlách EÚ v oblasti environmentálnych zločinov a súvisiacich sankciách, finančnej pomoci pre Ukrajinu, ochrane novinárov a obhajcov ľudských práv pred zastrašovaním, revízii dlhodobého rozpočtu EÚ, opatreniach na zvýšenie konkurencieschopnosti a odolnosti strategických sektorov Únie, pravidlách politickej reklamy, európskej digitálnej peňaženke a nových pravidlách týkajúcich sa krátkodobých prenájmov.

Poslanci sa tiež v rámci rozpráv a hlasovaní vyjadria k novej legislatívnej úprave týkajúcej sa vodičských preukazov, obchodnej dohode s Čile, výročnej správe Európskej centrálnej banky, ale aj k zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politike EÚ.

Plénum tiež prijme uznesenie zamerané na podporu Ukrajiny. Diskutovať bude aj o vojne v Gaze, a to i v súvislosti s nedávnym rozhodnutím Medzinárodného súdneho dvora či vývojom týkajúcim sa Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices