Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: TV JOJ.

Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Zabudli ste poslať faktúru? Vaša banka sa bude musieť prispôsobiť novému systému okamžitých platieb, vďaka ktorému peniaze odídu ihneď. O tom, ale aj o ďalších novinkách z Európskeho parlamentu prišiel do štúdia Ranných novín porozprávať europoslanec Eugen Jurzyca.

​V Európskom parlamente sa odsúhlasili okamžité platby. Priblížte divákom, o čo presne ide?

Ide o to, že dnes veľa bánk posiela peniaze až niekoľko dní po tom, čo dostane príkaz na odoslanie peňazí. Takto sa v celej Únii zadržiava  200-miliárd eur. Toto by sa mohlo uvoľniť. Niektoré banky síce už okamžité platby realizujú, ale je to menšina, napríklad u nás.

Čiže to, čo prijala Európska únia, bude znamenať, že do roka sa v rámci eurozóny uvoľnia tieto platby tak, že kto posiela peniaze, tak ich odošle v priebehu niekoľkých sekúnd. To bude platiť o rok. O dva roky bude platiť aj povinnosť prijímať takéto platby. Mimo eurozóny to bude  trvať troška dlhšie.

Keď hovoríme o tom, že banky nebudú disponovať možnosťou tých 200-miliárd eur zadržiavať, a teda aj s nimi obchodovať. Banky takýmto spôsobom prídu o určitú možnosť zarábať si. Pretransformuje sa to pre zákazníkov do iných poplatkov?

Nemalo by sa to pretransformovať, lebo tie rýchle platby majú veľmi nízke náklady. Na to sú štúdie. Sú to možno dva centy. Po druhé, v Pobaltských krajinách Estónsko, Lotyšsko, Litva, kde sa to zaviedlo, sú poplatky za okamžité platby blízke nule alebo nulové.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Tiež platí, že tento systém vytláča platobné karty. Tie sú drahšie, majú vyššie náklady, čiže príde systém s nižšími nákladmi a mal by tlačiť na zníženie poplatkov. Okrem toho, je tam ešte regulácia, že okamžité platby nesmú byť drahšie než bežné platby. Je to zo štyroch strán poistené a nemalo by zvýšiť ceny.

Toto je tá praktická časť, ale ako to bude s obnosom peňazí, s ktorými banky obchodujú, ktoré dávajú na rôzne fondy a podobne?

Takýchto peňazí budú mať menej. V ekonomike aj pre banky platí, že čím je systém efektívnejší, tým viac na tom všetci zarobia. A nakoniec vidno, že ten trend je jasný. Banky už na to prechádzajú, lebo vedia, čo si žiadajú klienti. Neželajú si, aby banka s ich zadržanými peniazmi  obchodovala.

Pozrite si aj druhú časť rozhovoru s europoslancom Eugenom Jurzycom:

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices