Tusk
Donald Tusk. PHOTO: © European Union-EP.

Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Poľský premiér Donald Tusk v pondelok vyzval Európsku úniu, aby uvalila sankcie na potravinárske a poľnohospodárske produkty dovážané z Ruska a Bieloruska. Reaguje tak na protesty európskych farmárov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Poľnohospodári naprieč celou Európou už týždne protestujú proti podľa nich prísnym environmentálnym reguláciám EÚ, konkurencii vyplývajúcej z lacného dovozu z tretích krajín a nízkym mzdám. „Bol by som radšej, keby sme ako celá Európska únia rozhodli o sankciách voči Rusku a Bielorusku, pokiaľ ide o potraviny a poľnohospodárske výrobky,“ povedal Tusk novinárom počas návštevy Litvy.

Susedný pobaltský štát Lotyšsko ešte vo februári zaviedol dočasný zákaz dovozu obilia a iných poľnohospodárskych výrobkov z Ruska a Bieloruska, a to aj cez sprostredkovateľské krajiny. Poľský premiér v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že iniciatíva na úrovni EÚ bude účinnejšia než rozhodnutia jednotlivých regionálnych členských štátov bloku. Tusk dodal, že predloží návrh uznesenia poľského parlamentu, v ktorom vyzve Európsku komisiu, aby na dovoz z Ruska a Bieloruska uvalila „úplné sankcie“.

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu blokuje kľúčové trasy v Čiernom mori, ktoré Kyjev využíval na export svojich agroproduktov. Európska únia v snahe pomôcť Ukrajine v roku 2022 zrušila clá na ukrajinský tovar, ktorý sa prepravuje cez členské štáty eurobloku. Pre logistické problémy sa väčšina vyvážaného ukrajinského obilia nahromadila v susednom Poľsku a miestni poľnohospodári sú nútení predávať svoj tovar za nižšie ceny.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Poľskí poľnohospodári už dlhšie blokujú hraničné priechody s Ukrajinou aj diaľnice na protest proti podľa nich nespravodlivej konkurencii a dovozu lacných výrobkoch z Ukrajiny. Vzťahy medzi Poľskom a Ukrajinou sa čoraz viac vyostrujú v súvislosti s blokádami hraníc a sporom o obilie. V posledných týždňoch najmenej štyrikrát poľskí demonštranti vysypali ukrajinské obilie z nákladných áut a vlakov.

Poľský premiér Tusk v Litve tiež povedal, že celoeurópske sankcie by umožnili efektívnejšiu ochraňovať európske poľnohospodárske a potravinárske produkty a tiež umožnili „plne odblokovať možnosti vývozu ukrajinských výrobkov do tretích krajín“.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices