Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca o nových pravidlách pre vodičov: Ak vám v Amsterdame vezmú vodičák, tento zákaz bude platiť aj vo Svidníku

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Európsky parlament chce ukončiť beztrestnosť bezohľadného šoférovania

• Diskvalifikácia vedenia motorového vozidla v jednej krajine bude platná v celej EÚ
• Rozšíriť zoznam závažných dopravných priestupkov
• Jasný harmonogram na presadzovanie rozhodnutí o diskvalifikácii vedenia vozidla

Vážne dopravné priestupky, ako je nadmerná rýchlosť alebo jazda pod vplyvom alkoholu, by mali znemožniť vedenie vozidiel v celej EÚ, uviedli poslanci v utorok.

V súčasnosti, ak vodič stratí vodičský preukaz v dôsledku dopravného priestupku v inej krajine EÚ, ako je krajina, ktorá vydala jeho vodičský preukaz, vo väčšine prípadov sa sankcia uplatňuje len v tej krajine, v ktorej bol priestupok spáchaný, vo zvyšku EÚ nebude mať za následok žiadne obmedzenia.

S cieľom zabezpečiť, aby sa pozastavenie, obmedzenie alebo odobratie vodičského preukazu nerezidenta uplatňovalo vo všetkých krajinách EÚ, nové pravidlá vyžadujú, aby sa toto rozhodnutie postúpilo do krajiny EÚ, ktorá vydala vodičský preukaz.

Nebezpečné priestupky

Poslanci navrhujú zaradiť jazdu bez platného vodičského preukazu do zoznamu závažných dopravných priestupkov, ako je jazda pod vplyvom alkoholu alebo smrteľná dopravná nehoda, čo by viedlo k výmene informácií o zákaze vedenia motorového vozidla. Jazda o 50 km/h rýchlejšie ako je povolené je tiež jedným z vážnych dopravných priestupkov, ktoré by mohli viesť k diskvalifikácii vedenia vozidla. Poslanci stanovili nižší rýchlostný limit pre obytné oblasti, čo znamená, že vodič stratí svoj vodičský preukaz alebo mu bude pozastavená jeho platnosť pri jazde nad povolenú rýchlosť o 30 km/h.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Lehoty

Parlament navrhuje, aby sa členským štátom EÚ stanovila lehota desiatich pracovných dní na vzájomné informovanie o rozhodnutiach o diskvalifikácii vodiča a ďalšia lehota 15 pracovných dní na rozhodnutie o tom, či sa zákaz viesť motorové vozidlo bude uplatňovať v celej EÚ. Dotknutý vodič by mal byť informovaný o konečnom rozhodnutí do siedmich pracovných dní, dodali poslanci.

Vyhlásenie spravodajcu

Spravodajca Petar Vitanov (S&D, BG) uviedol: „Som rád, že táto smernica pomôže nielen znížiť počet dopravných nehôd, ale prispeje aj k lepšej informovanosti občanov o zodpovednejšej jazde a ochote dodržiavať pravidlá a akceptovať dôsledky ich porušenia bez ohľadu na to, kde v EÚ jazdíme.“

Návrh pravidiel týkajúcich sa účinku určitých diskvalifikácií na úrovni Európskej únie bol prijatý 372 hlasmi za, pričom 220 členovia hlasovali proti a 43 sa hlasovania zdržali. Parlament ukončil svoje prvé čítanie a keďže Rada ešte neprijala svoju pozíciu, nový parlament, ktorý bude zvolený v júni 2024, bude pokračovať v práci na tomto zákone.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices