Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

• Porušovanie sankcií EÚ, vrátane sankcií namierených proti Rusku, by malo byť trestané
• Presadzovanie sankcií členskými štátmi zostáva nerovnomerné
• Spoločné normy zaistia, že porušovanie sankcií sa stane trestným činom, za ktorý možno uložiť odrádzajúce tresty

Poslanci schválili nové pravidlá, ktoré majú harmonizovať uplatňovanie sankcií EÚ vo všetkých členských štátoch. Európsky parlament 543 hlasmi za, 45 proti a 27 sa zdržalo hlasovania prijal smernicu, na ktorej sa dohodol s členskými štátmi, o kriminalizácii porušovania a obchádzania sankcií EÚ. Smernica zavedie spoločnú definíciu a minimálne sankcie za porušenie.

Sankcie EÚ môžu pozostávať zo zmrazenia finančných prostriedkov a aktív (vrátane kryptoaktív), zákazov cestovania, zbrojných embárg a obmedzení pre podnikateľské sektory. Zatiaľ čo sa sankcie prijímajú na úrovni EÚ, ich presadzovanie závisí od členských štátov, medzi ktorými sa definície porušenia sankcií líšia.

Nový zákon stanovuje jednotnú definíciu porušení, vrátane nezmrazovania finančných prostriedkov, nerešpektovania zákazov cestovania alebo zbrojných embárg, prevodu finančných prostriedkov osobám, na ktoré sa vzťahujú sankcie, alebo obchodovania so štátnymi subjektmi krajín, na ktoré sa vzťahujú sankcie. Trestným činom sa stane aj poskytovanie finančných služieb alebo právneho poradenstva v rozpore so sankciami.

Zákon tiež definuje obchádzanie sankcií a zabezpečuje, že ide o trestný čin. Príklady zahŕňajú zatajenie alebo prevod finančných prostriedkov, ktoré by mali byť zmrazené, zakrytie skutočného vlastníctva majetku a nenahlásenie potrebných informácií. Zákon stanovuje, že humanitárna pomoc alebo podpora základných ľudských potrieb by sa nemali považovať za porušenie sankcií.

Prísnejšie tresty za porušenie

Smernica zabezpečuje, že trest za porušenie a obchádzanie sankcií je odrádzajúci, keďže z týchto činov robí trestné činy s trestom odňatia slobody s hornou hranicou päť rokov vo všetkých členských štátoch. Keď spoločnosti porušujú alebo obchádzajú sankcie, sudcovia musia mať možnosť udeliť odrádzajúce pokuty, hoci členské štáty si môžu vybrať, či sudca môže uložiť maximálnu pokutu na základe celosvetového ročného obratu spoločnosti alebo na základe absolútnej maximálnej sumy.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

V súčasnosti môžu rôzne tresty viesť k tzv. „forum shoppingu“ – postupu, pri ktorom sa vyhľadávajú členské štáty s najslabším presadzovaním sankcií. Nový zákon by sudcom poskytol širokú škálu prostriedkov na potrestanie porušovateľov. Okrem úmyselných porušení bude kriminalizovaný aj obchod so zbraňami alebo položkami s dvojakým použitím aj v prípadoch závažnej nedbanlivosti.

Vyhlásenie spravodajkyne

Po hlasovaní, spravodajkyňa Sophia in ’t Veld (Renew, Holandsko) povedala: „Ruská invázia ťaží z podvodníkov, ktorí porušujú zákony v Európe. Treba ich chytiť a zastaviť existujúci forum-shopping. Potrebujeme tieto právne predpisy, pretože rozdielne národné prístupy vytvorili slabé miesta a medzery. Okrem toho nové predpisy umožnia skonfiškovať zmrazený majetok. Parlament zaujal k zákonu ambiciózny, harmonizujúci prístup, a aj keď sme nedokázali odstrániť všetky medzery, ktoré sme chceli, je to zlepšenie súčasnej situácie a ukazuje našu silnú podporu Ukrajine.“

Zákon ešte musí formálne schváliť aj Rada. Platnosť nadobudne dvadsať dní po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, po ktorom budú mať členské štáty rok na to, aby ho transponovali do národnej legislatívy.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Umelá inteligencia je nový fenomén, s ktorým sa musíme naučiť žiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices