Ruský prezident Vladimir Putin . PHOTO: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa EÚ.

Nový balík sankcií bude zahŕňať represívne opatrenia proti aktérom, ktorí obchádzajú existujúce sankcie voči Rusku. Pravdepodobne dôjde aj k ďalšiemu rozšíreniu zoznamu osôb a subjektov, ktorých majetok v EÚ bude zmrazený. Konkrétne návrhy predložia na budúci týždeň členským štátom Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a Európska komisia.

Trinásty sankčný balík bol schválený vo februári na druhé výročie začiatku vojny na Ukrajine. Zameraný je na 106 jednotlivcov a 88 firiem podieľajúcich sa na činoch, ktoré narúšajú alebo ohrozujú územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny. Sankcie boli tiež uvalené na tovar, ktorý môže prispieť k technologickému posilneniu ruského obranného a bezpečnostného sektora. Konkrétne išlo o komponenty na vývoj a výrobu dronov. Dlhodobé trvanie majú ďalekosiahle ekonomické sankcie, ako napríklad zákaz dovozu ropy, uhlia, ocele, zlata a luxusného tovaru, ako aj represívne opatrenia voči bankám a finančným inštitúciám.

Viac..  Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

peniaze

Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Najväčšie európske banky, ktoré stále pôsobia v Rusku, zaplatili minulý rok Moskve na daniach viac …

Consent choices