Irán, prehľadávanie terénu po nehode vrtuľníku, pri ktorej zahynul aj iránsky prezident Ebráhím Raísí. PHOTO: TASR (Azin Haghighi, Moj News Agency via AP)

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

Komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič v pondelok obhajoval rozhodnutie EÚ poskytnúť Iránu pomoc pri pátraní po mieste havárie vrtuľníka prepravujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA, z ktorej čerpala TASR.

Poskytnutie služieb družicového mapovania Copernicus na pomoc pri pátracej a záchrannej operácii „nie je aktom politickej podpory nijakému režimu alebo zriadeniu“, ale prejavom ľudskosti, napísal Lenarčič vo svojom statuse na sociálnej sieti X. Vrtuľník s Raísím a jeho sprievodom havaroval pri návrate z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, kde spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom inaugurovali projekt priehrady na spoločnej hranici.

Podľa iránskej štátnej televízie vrtuľník s Raísím narazil do vrcholu hory. Let sa uskutočnil za nepriaznivých poveternostných podmienok. Vrak vrtuľníka sa našiel po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno. Po tom, čo Teherán v nedeľu požiadal o pomoc pri hľadaní miesta havárie, Európska únia ponúkla využitie služieb svojho systému družicového mapovania používaného na monitorovanie Zeme. Lenarčič oznámil toto rozhodnutie Bruselu v nedeľu večer na sieti X. Jeho status obsahujúci hashtag #EUSolidarity vzápätí vyvolal kritiku a obvinenia zo sympatií k iránskej vláde. Kritici poukazovali na Raísího prominentnú úlohu v režime, ktorý popravil tisíce Iráncov, podporu represií v krajine, používanie bezpilotných lietadiel Šáhid na terorizovanie ukrajinských civilistov či zadržiavanie švédskeho predstaviteľa EÚ Johana Floderusa.

Viac..  Ivan Štefanec: Zrušenie RTVS poškodí aj dobré meno Slovenska v zahraničí

Spravodajský web Politico napísal, že predstaviteľ EK, ktorý si neželal byť menovaný, v nedeľu poznamenal, že Lenarčičov tweet je v súlade s usmerneniami EÚ o humanitárnej pomoci. Zdroj však podotkol, že on osobne považuje vyjadrenie solidarity za „čudné“. Lenarčičov príspevok na sociálnych sieťach zdieľal šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, nie však účet Európskej komisie ani jej šéfka Ursula von der Leyenová, doplnilo Politico.

Ako vedúca osobnosť iránskeho režimu bol Raísí obviňovaný zo závažného porušovania ľudských práv v Iráne, ku ktorému dochádza najmä od smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Amíníovú v septembri 2022 zatkla mravnostná polícia v Teheráne pre porušenie predpisov týkajúcich sa zahaľovania vlasov. Mladá žena zomrela v nemocnici po fyzickom napadnutí vo väzbe. Jej smrť vyvolala v Iráne rozsiahle protesty, ktoré bezpečnostné zložky brutálne potlačili. Za účasť na protestoch bolo už niekoľko ľudí odsúdených na smrť i popravených.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices