Litovský minister zahraničných vecí Gabrielis Landsbergis. © European Union 2015 - source:EP

Landsbergis: EÚ sa musí vysporiadať s maďarskými systematickými obštrukciami

Maďarsko systematicky blokuje snahu Európskej únie o podporu Ukrajiny vo vojne proti Rusku. V pondelok to vyhlásil litovský minister zahraničných vecí Gabrielis Landsbergis a dodal, že EÚ musí nájsť spôsob, ako sa s tým vysporiadať. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Musíme to začať považovať za systematický prístup ku akejkoľvek snahe EÚ o zmysluplné zapojenie EÚ do zahraničnej politiky. Zašlo to už veľmi, veľmi ďaleko,“ vyhlásil Landsbergis. Narážal na maďarského premiéra, ktorý v decembri vetoval balík pomoci EÚ pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur. Finančnú pomoc Ukrajine sa podarilo schváliť na mimoriadnom summite EÚ začiatkom februára aj s podporou Maďarska. Viacerí lídri európskych krajín v tom čase deklarovali únavu z prístupu maďarského premiéra, ktorý si zachoval blízke vzťahy s Kremľom aj po ruskej vojenskej agresii proti Ukrajine.

Viac..  EDA: Stratégia podpory EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo má veľké nedostatky

EÚ sa v citlivých záležitostiach, ako je napríklad aj zahraničná politika, musí uznášať jednomyseľne. Efektívny postup celej EÚ preto môže zastaviť aj veto iba jedného štátu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Branislav Ondruš: Nemôžeme obmedzovať suverenitu Maďarska v prípade udeľovania pobytu pre cudzincov

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. V …

Consent choices