Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: European Union 2024.

Bilčík vycestoval do Čiernej Hory a Srbska. Bude hodnotiť pokrok v rozširovaní EÚ

Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík vycestoval na 5-dňovú návštevu Čiernej Hory a Srbska. Krajiny západného Balkánu, ktoré sa uchádzajú o vstup do EÚ, navštívi krátko pred európskymi voľbami ako stály spravodajca pre Srbsko aj ako predseda europarlamentnej delegácie pre vzťahy s Čiernou Horou. Počas cesty sa stretne s najvyššími politickými predstaviteľmi oboch krajín. Cieľom cesty je zhodnotiť proces rozširovania za posledných 5 rokov aj dôsledky eurovolieb na jeho ďalšie pokračovanie.
„Rozširovanie EÚ je pre Úniu opäť strategickou prioritou. Päť rokov môjho europoslaneckého mandátu som sa osobitne a intenzívne venoval regiónu západného Balkánu. Som presvedčený, že v kontexte pokračujúcej ruskej agresie v našom susedstve musíme zabojovať o európsku prítomnosť a úspešnú budúcnosť na západnom Balkáne,“ povedal Vladimír Bilčík.
„V sobotu 8. júna sa konajú európske voľby, ktoré sú pre budúcnosť tohto regiónu veľmi dôležité. Zmení sa zloženie Európskeho parlamentu aj Európskej komisie. Cieľom cesty je zhodnotiť pokrok za posledných 5 rokov, a zároveň diskutovať s politickým vedením Čiernej Hory a Srbska o dôsledkoch, ktoré eurovoľby môžu znamenať pre západný Balkán a ďalší proces rozširovania. V súčasnosti platí, že najďalej v prístupových rokovaniach je práve Čierna Hora. Musíme pracovať na tom, aby sa k členstvu v EÚ približovali všetky krajiny západného Balkánu, a hlavne aby sa rozšírenie EÚ počas najbližších piatich rokov aj reálne udialo,“ dodal slovenský europoslanec.
Vladimír Bilčík vycestoval na západný Balkán na pozvanie organizácie Konrad-Adenauer-Stiftung. V Podgorici sa stretne napríklad s čiernohorským prezidentom Jakom Milatovićom a predsedom vlády Milojkom Spajićom. V Belehrade zas s prezidentom Aleksandrom Vučićom a predsedníčkou parlamentu  Anou Brnabić. Počas pracovnej cesty bude v oboch krajinách diskutovať aj so zástupcami médií a mimovládnych organizácií.
Viac..  RÚZ: Voľby do EP sú príležitosťou ovplyvniť budúce smerovanie EÚ

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: V boji proti dezinformáciám stojíme doma bezbranní

Práve som si prečítal, že vláda ukončila zmluvu so spoločnosťou Gerulata Technologies. Je to špičková …

Consent choices