Ilaria Salisová. PHOTO: SITA.

Talianska antifašistka zadržaná v Maďarsku sa po zvolení do Európskeho parlamentu vrátila domov

Talianska protifašistická aktivistka Ilaria Salisová, ktorú vo februári 2023 zatkli za údajný útok na skupinu ultrapravičiarov v Maďarsku, sa v sobotu vrátila domov. Stalo sa tak po tom, čo ju uplynulý víkend zvolili za poslankyňu Európskeho parlamentu (EP). S odvolaním sa na talianske médiá o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

Salisovú (39) v piatok prepustili z domáceho väzenia v Budapešti, následne s otcom odcestovala autom do Talianska.
Učiteľku z Monzy zadržali v Budapešti vo februári 2023 a obvinili z účasti na útoku skupiny antifašistov na ľudí, ktorých považovali za prívržencov krajnej pravice. V máji ju po rozhodnutí odvolacieho súdu umiestnili do domáceho väzenia s elektronickým náramkom na členku.

Salisová vo voľbách do EP kandidovala za Alianciu zelených a ľavice (AVS), ktorá v Taliansku získala 6,7 percenta hlasov. Ako europoslankyňa by mohla požiadať o imunitu pred trestným stíhaním, aj keď sa obvinenia týkajú činov spred jej zvolenia.
Jej prípad vyvolal v Taliansku pobúrenie, keď tamojšie médiá tento rok zverejnili zábery, ako ju na súdne pojednávanie v Budapešti predviedli so spútanými nohami a rukami a reťazou okolo pása.
Obvinená bola z troch pokusov o ublíženie na zdraví a z členstva v krajne ľavicovej organizácii. Salisová vznesené obvinenia poprela a tvrdila, že je prenasledovaná za svoje politické presvedčenie. V prípade uznania za vinnú by mohla dostať 11 rokov väzenia.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovensko si zaslúži európsku cestu

O red

Consent choices