Európska ľudová strana, EPP. PHOTO: eppgroup.eu

Poslanci EPP odhlasovali vstup maďarskej strany TISZA do svojej frakcie

Nováčik v európskej politike, maďarská strana TISZA, sa pripojí k Európskej ľudovej strane (EPP), stredopravej politickej frakcii v Európskom parlamente. V utorok to na tlačovej konferencii v Bruseli oznámil jej líder Peter Magyar, informuje TASR podľa agentúry Reuters. „Sme radi, že poslanecký klub EPP práve väčšinou 97 percent poslancov hlasoval za naše prijatie,“ povedal Magyar.

Najvýraznejší kritik maďarského premiéra Viktora Orbána v predvolebnej kampani označil stranu TISZA – Tisztelet és Szabadság Párt (Strana rešpektu a slobody) za stredovú politickú silu, ktorá sa bude snažiť prekonať desaťročia trvajúci rozkol v maďarskej spoločnosti.

Magyar v utorok neskoro večer vo videu na Facebooku uviedol, že prevezme mandát poslanca Európskeho parlamentu. V predvolebnej kampani pritom naznačil, že by radšej zostal v Maďarsku a zameral sa na vytváranie základov pre porážku Orbána v najbližších parlamentných voľbách plánovaných na rok 2026. Magyar teraz povedal, že chce vybudovať medzinárodné väzby svojej strany v Bruseli. Ak by ho práca europoslanca brzdila v predvolebnej kampani v roku 2026, je rozhodnutý vzdať sa mandátu. „Zdieľame stanovisko (budapeštianskej) vlády: Z Maďarska nepošleme na Ukrajinu vojakov ani zbrane. Poznáte citlivú situáciu Maďarska v tejto vojne,“ povedal Magyar novinárom po tom, ako EPP odhlasovala prijatie europoslancov zo strany TISZA.

Viac..  Britský obchod s EÚ stále trpí v dôsledku brexitu

V eurovoľbách v Maďarsku zvíťazila Orbánova vládna koalícia Fidesz-KDNP s takmer 45 percentami hlasov, na druhom mieste však skončila mimoparlamentná TISZA s 29,6 percenta a získala sedem z 21 maďarských mandátov v EP. To je viac ako získal zvyšok Orbánovej opozície dohromady, pričom koalícia Fidesz-KDNP stratila dve kreslá a teraz bude mať 11 europoslancov.

Pred eurovoľbami sa ku strane TISZA pripojil Magyar so svojou iniciatívou Talpra Magyar! (Hor sa Maďar!). Právnik a niekdajší diplomat Orbánovej administratívy v Bruseli vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch na protest proti praktikám vlády. Pre verejnosť sa stal známy až začiatkom tohto roka po vypuknutí aféry okolo amnestie v pedofilnej kauze, pre ktorú vo februári odstúpila maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podarilo sa mu tiež zorganizovať masové protesty proti Orbánovmu režimu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

V EP vzniká ďalšia frakcia, suverenisti združujú najmä poslancov ultrapravicových síl

Nemecká strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) našla dostatok partnerov z iných členských krajín EÚ na …

Consent choices