banka, peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Banky na Slovensku majú jedno z najvyšších daňových zaťažení v EÚ

Slovenský bankový sektor má v súčasnosti jedno z najvyšších daňových zaťažení v Európskej únii (EÚ). Vyplýva to z výsledkov porovnania výšky daní v jednotlivých krajinách EÚ, ktoré vo štvrtok zverejnila Slovenská banková asociácia (SBA).

Pripomenula, že viaceré krajiny únie pristúpili k zavedeniu dodatočného zdanenia bánk napríklad formou bankových odvodov. Od roku 2022 narástol počet takýchto nových daní o 100 %. Dodatočné zdanenie bánk na Slovensku je účinné od januára 2024 a v tomto roku predstavuje jeho výška približne 340 miliónov eur. „Podiel výšky odvodu k zisku pred zdanením je na Slovensku vôbec najvyšší v EÚ a je viac ako 2,5-krát vyšší ako priemer EÚ. Vysoký je aj ukazovateľ podielu výšky odvodu k celkovým aktívam, ktorý je dvakrát vyšší ako priemer EÚ,“ vyčíslila asociácia. Slovensko má druhú najvyššiu hodnotu tohto ukazovateľa. Na prvom mieste je Lotyšsko, ktoré však bude dočasnú daň uplatňovať len v roku 2024.

V krajinách EÚ ide väčšinou o tzv. dane z neočakávaných príjmov (windfall tax), ktoré majú dočasný charakter. Najväčšie európske krajiny ako Nemecko a Francúzsko v súčasnosti neuplatňujú žiadne dodatočne daňové zaťaženie svojho bankového sektora, podčiarkla SBA. „V prípade, ak by bankový odvod na Slovensku zotrval na vysokých úrovniach aj v ďalšom období, mohol by v strednodobom horizonte negatívne ovplyvniť kapitálovú pozíciu bánk a rovnako aj úverový trh. SBA dlhodobo poukazuje na negatívny vplyv bankového odvodu, ktorý by v konečnom dôsledku pocítili všetci, nakoľko môže ohroziť slovenskú ekonomiku, financovanie štátu, ako aj schopnosť poskytovať nové úvery občanom,“ varovala asociácia.

Viac..  Ch. Lagardová: Cenové tlaky v eurozóne sa postupne znižujú

Minuloročný výrazný nárast zisku využili podľa nej banky na Slovensku najmä na zvýšenie vlastného kapitálu a kapitálovej primeranosti, čo prispelo k zvýšeniu stability a odolnosti bankového sektora. Napriek priaznivému vývoju nominálneho zisku bánk na Slovensku stále platí, že ich ziskovosť meraná návratnosťou kapitálu (ROE) je jednou z najnižších v celej EÚ, dodala SBA.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

peniaze

Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Najväčšie európske banky, ktoré stále pôsobia v Rusku, zaplatili minulý rok Moskve na daniach viac …

Consent choices