europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Summit EÚ: Úspešní nominanti na najvyššie pozície nemali jednomyseľnú podporu

Tri dôležité pozície v inštitúciách EÚ budú zastávať Ursula von der Leyenová ako staronová predsedníčka Európskej komisie, portugalský expremiér António Costa ako nový predseda Európskej rady a estónska premiérka Kaja Kallasová vo funkcii šéfky diplomacie EÚ. Hlasovanie v rámci summitu EÚ v Bruseli podľa týždenníka Politico ukázalo, že traja uvedení politici nemali všeobecnú podporu, informuje spravodajca TASR.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorú rozhnevala predsummitová dohoda medzi ľudovcami, socialistami a liberálmi na troch uvedených kandidátoch, povedala, že sa zdrží hlasovania pri potvrdení druhého funkčného obdobia Von der Leyenovej a bude hlasovať proti nomináciám Kallasovej a Costu. Politico ako zdroj uvádza vyhlásenie dvoch nemenovaných diplomatov EÚ. Maďarský premiér Viktor Orbán hlasoval proti zotrvaniu Von der Leyenovej na čele exekutívy EÚ, zdržal sa hlasovania pri Kallasovej, ale podporil Costu za predsedu Európskej rady. Slovenský prezident Peter Pellegrini zastupujúci na summite premiéra Roberta Fica, vo štvrtok zopakoval, že Slovensko má určité výhrady voči nomináciám Costu a Kallasovej. Pri hlasovaní lídrov členských štátov o obsadení najvyšších pozícií v inštitúciách EÚ stačí nadpolovičná väčšina hlasov, nie je potrebná jednomyseľnosť.

Portugalský expremiér António Costa v posolstve zverejnenom na sociálnej sieti X potvrdil, že sa funkcie predsedu Európskej rady ujme 1. decembra, po skončení mandátu Charlesa Michela. Jeho mandát platí na dva a pol ročné obdobie, po ktorom môže ale nemusí byť obnovený. „Som pevne odhodlaný presadzovať jednotu medzi všetkými 27 členskými štátmi a sústredím sa na napĺňanie strategickej agendy EÚ, ktorú schválili lídri na summite a ktorá bude EÚ poskytovať usmernenia na nasledujúcich päť rokov,“ vyhlásil Costa. Dodal, že sa teší na spoluprácu s Von der Leyenovou a Kallasovou.

Viac..  Čínske automobilky vyzývajú na odvetné kroky proti clám EÚ

Costa (62) bol portugalským premiérom od roku 2015. Z premiérskeho postu rezignoval vlani v novembri z dôvodu vyšetrovania korupcie v jeho vládnom kabinete. Expremiér poprel, že by z jeho strany došlo k pochybeniu, a dosiaľ nebol obvinený z protizákonného konania. Kallasová, rovnako na sieti X, vyjadrila, že je pre ňu poctou, že ju vybrali za šéfku diplomacie EÚ, čo označila za „obrovskú zodpovednosť“. „Vaša dôvera pre mňa znamená veľa. Vojna v Európe, rastúca nestabilita v našom susedstve a na celom svete, sú hlavnými výzvami pre európsku zahraničnú politiku,“ odkázala súčasná estónska premiérka, ktorá tiež vyjadrila radosť mať za partnerov Von der Leyenovú a Costu. Zatiaľ čo Costa automaticky nahradí vo funkcii Charlesa Michela, Von der Leyenová aj Kallasová ešte musia zabojovať o väčšinovú podporu poslancov Európskeho parlamentu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

moldavsko

EÚ pošle Moldavsku ďalších deväť miliónov eur na podporu ozbrojených síl

Členské štáty Európskej únie vo štvrtok rozhodli o pomoci vo výške deväť miliónov eur v …

Consent choices