Apple. PHOTO: TASR- Peter Kneffel/dpa

EÚ prijala ponuku Apple na otvorenie systému mobilných platieb

Protimonopolné úrady Európskej únie (EÚ) vo štvrtok oznámili, že prijali ponuku spoločnosti Apple na otvorenie jej mobilného platobného systému pre konkurentov. Skončí sa tak vyšetrovanie, ktoré mohlo viesť k mastnej pokute pre výrobcu iPhonov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Európska komisia, ktorá pôsobí aj ako protimonopolný a technologický regulátor EÚ, pred dvoma rokmi obvinila Apple, že bráni vývojárom konkurenčných aplikácií pre mobilné peňaženky v prístupe k jej technológii tap-and-go. Technológia tap-and-go nazývaná near-field communication alebo NFC umožňuje bezkontaktné platby pomocou mobilných peňaženiek. „Konečné záväzky spoločnosti Apple vyriešia obavy, ktoré sa týkajú hospodárskej súťaže v súvislosti s obmedzením prístupu vývojárov mobilných peňaženiek tretích strán k NFC platbám,“ uviedla Európska komisia vo vyhlásení. Spoločnosť Apple uviedla, že jej ponuka bude platná 10 rokov. „Spotrebitelia tak budú mať na výber širšiu škálu bezpečných a inovatívnych mobilných peňaženiek,“ uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Viac..  Euro sa v pondelok výrazne oslabilo

Rozhodnutie Apple urovnať protimonopolné vyšetrovanie predstavuje vzácny krok zo strany americkej spoločnosti, ktorá čelí trom vyšetrovaniam EÚ na základe zákona o digitálnych trhoch (DMA) v súvislosti s jej obchodnými praktikami. Apple dostal v marci pokutu 1,84 miliardy eur, čo je jeho prvý protimonopolný trest v EÚ, za marenie konkurencie zo strany Spotify a iných spoločností v oblasti streamovania hudby prostredníctvom obmedzení v jeho obchode App Store.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

internet

Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Komisia dnes začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch (DMA) týkajúce sa pravidiel spoločnosti Alphabet súvisiacich …

Consent choices